05:42 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κρίση στη γειτονική χώρα κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ακύρωσε το διάταγμα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, επικαλούμενος το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν την Τετάρτη μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας της Αλβανίας και οπαδών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επιχειρούν να παρεμποδίσουν τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν σε εκλογικά τμήματα κυρίως στους δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, η οποία επικαλείται το προεδρικό διάταγμα που ακυρώνει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών την 30η Ιουνίου.

Οι κυριότερες εστίες έντασης εντοπίζονται στον δήμο του Μπουρέλι – όπου παρά τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία οι διαδηλωτές πήραν το εκλογικό υλικό και το πυρπόλησαν – και στον δήμο του Κούκεσι, όπου η αστυνομία, μπροστά στην πίεση των διαδηλωτών αναγκάστηκε να αποσύρει εθελοντικά το εκλογικό υλικό.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή νόμος που προβλέπει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για διάστημα πέντε έως δέκα ετών, σε εκείνους που επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι ακολουθεί μια δύσκολη μέρα για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η αλβανική Βουλή ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Ιλίρ Μέτα, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του τελευταίου να ακυρώσει το διάταγμα διεξαγωγής των προσεχών τοπικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, εξηγώντας την αιφνίδια απόφασή του, παρέπεμψε στο τεταμένο πολιτικό κλίμα και τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, απέρριψε την κίνηση του Μέτα και διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου. Προανήγγειλε δε, την έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσης του προέδρου.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μέτα - σύμφωνα με το ΑΜΠΕ - επανέλαβε ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν πρόκειται να διενεργηθεί, ενώ προσκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού την έκρυθμη κατάσταση.
Η γειτονική χώραταλανίζεται, τους τελευταίους μήνες, από αλλεπάλληλες — και πολλές φορές βίαιες — αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα, επιμένοντας ότι οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά.

Σχετικά:

Αβεβαιότητα για τις τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου στην Αλβανία
Κρίση στην Αλβανία: Πώς επιδρά η κόντρα Ράμα - Μέτα στην ελληνική μειονότητα
Κρίση στην Αλβανία: «Δεν παραιτούμαι» τονίζει ο Μέτα,«κανονικά οι εκλογές» επιμένει ο Ράμα
Κλιμακώνεται η ένταση στην Αλβανία, «πόλεμος» μεταξύ Ράμα και του προέδρου Μέτα
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία: Την καθαίρεση Μέτα επιδιώκει ο Ράμα, την Πέμπτη η ψηφοφορία
Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Σε τροχιά σύγκρουσης Ράμα - Μέτα
Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία με επεισόδια στους δρόμους εν μέσω πολιτικής κρίσης
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα
Tags:
αντιπολίτευση, αστυνομία, δημοτικές εκλογές, ένταση, αλβανική κυβέρνηση, Έντι Ράμα, Ιλίρ Μέτα, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK