18:11 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «γεωτρήσεων σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος» εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το State Department, μάλιστα, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε μία προκλητική ρητορική ή δράση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το αμερικανικό υπουργείο επανέλαβε την άποψη ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το φλέγον ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλλει προτάσεις για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» - χωρίς καθυστέρηση - εναντίον της Άγκυρας.

Καταδίκασε δε, απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε με νόημα ότι «δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. Πέμπτη) τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».

Tags:
State Department, Κομισιόν, γεωτρήσεις, κυρώσεις, κυρώσεις κατά Τουρκίας, ελληνοτουρκικά, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK