14:08 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Διαδηλωτής στα σύνορα Ισραήλ - Παλαιστίνης έξω από τη Ραμάλα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος

© Sputnik / Valeriy Melnikov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Σαλάχ Αμπντούλ Σάφι, πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Αυστρία και μόνιμος παρατηρητής στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, υπέγραψε τη συμφωνία την Τρίτη στη Βιέννη με τον Γενικό Διευθυντή του IAEA, ανέφερε η Jerusalem Post.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως μέλος παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου την Τρίτη. Είναι η τελευταία κίνηση της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (Παλαιστινιακής Αρχής) στην προσπάθειά της να υποστηρίξει την φιλοδοξία της να καταστεί διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μέσω της ένταξης της σε διεθνείς οργανισμούς.

Η συμφωνία δίνει στην Παλαιστίνη καθεστώς χωρίς δικαίωμα ψήφου στον οργανισμό, ο οποίος ρυθμίζει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας. Η Παλαιστίνη δεν διαθέτει ούτε πυρηνικά όπλα ούτε πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία της έχουν κάποια ποσότητα πυρηνικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου σχάσιμου υλικού όπως το ουράνιο, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν δεν είναι σωστά αποθηκευμένο ή ασφαλισμένο. Δεδομένου ότι η Παλαιστίνη είναι τώρα μέλος, οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ θα έχουν πλέον πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές για επιθεώρηση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη και θεωρητικά από κοινού ασχολείται και με τη Λωρίδα της Γάζας, προσχώρησε σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) το 2011 και του συστήματος IBAN το 2012.

Ο Οργανισμός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης κήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία του από το Ισραήλ το 1988 και το 2011 η Παλαιστινιακή Αρχή υιοθέτησε ένα σχέδιο για να κερδίσει την αναγνώριση της από κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ.

Το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την κίνηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), καλώντας τη ως «παραβίαση των διεθνών συμβάσεων».

«Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να προσχωρήσει σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να τις εκμεταλλευτεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να συμμετάσχει σε τέτοιες οργανώσεις και θεσμούς ως κράτος και το Ισραήλ θεωρεί αυτό ως παραβίαση διεθνών συμφωνιών», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πώς ο ΔΟΑΕ θα ορίσει τα όρια του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς μεγάλο μέρος της επικράτειας που διεκδικεί η Ραμάλα κυβερνάται από τους Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία η Παλαιστινιακή Αρχή ορίζει ως πρωτεύουσα του κράτους, παρόλο που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραβίασε πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2017 όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αυτό έχει σημασία επειδή το Ισραήλ επιτρέπει μόνο συνοδεία επιθεωρήσεων των περιοχών στην επικράτειά του από τους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ.

Το Reuters επισήμανε ότι η απόφαση μπορεί να αποτελέσει ένα αίνιγμα για την Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ απαγόρευσαν με πολλούς νόμους που χρονολογούνται από την δεκαετία του '90 την χρηματοδότηση οποιουδήποτε οργανισμού του ΟΗΕ που δίνει πλήρη συμμετοχή σε μια ομάδα που δεν έχει «διεθνώς αναγνωρισμένα χαρακτηριστικά» κρατικής εξουσίας.

Ο ΔΟΑΕ δεν είναι οργανισμός του ΟΗΕ, αλλά υποβάλλει έκθεση στον ΟΗΕ, οπότε παραμένει ασαφής ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ παρέχουν περίπου 200 εκατ. δολάρια ετησίως ως χρηματοδότηση στον οργανισμό.

Tags:
διεθνής οργανισμός, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK