14:42 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» αναμένεται να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου, η Άγκυρα στρέφει το ενδιαφέρον της και προς τη λιβυκή θάλασσα.

Σε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) βρίσκεται η Τουρκία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Haber Turk».

Οι δύο χώρες φέρεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως προς το ζήτημα, με τις σχετικές συζητήσεις, βέβαια, να συνεχίζονται.

«Εάν αυτό συμβεί (σ.σ. ανακήρυξη ΑΟΖ), Τουρκία και Λιβύη θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη και θα εμποδίσουν άλλα κράτη να αρπάξουν τα δικαιώματά τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο επίμαχο δημοσίευμα.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως εκφράσει τη στήριξή της στην – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται και από σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. πλην της Γαλλίας).

Αυτή η τουρκική υποστήριξη, μάλιστα, περιλαμβάνει και την ανάπτυξη οπλισμένων drones.

Στο τουρκικό δημοσίευμα εμπλέκεται και η Κύπρος, καθώς σημειώνεται ότι «εφόσον η Τουρκία ανακοινώσει την ΑΟΖ, η κατάσταση (σ.σ. στη Μεσόγειο) θα καταστεί ακόμη πιο περίπλοκη»

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή αναχώρησης του πλοίου «Yavuz», το οποίο θα διεξάγει έρευνες σε οικόπεδο, το οποίο έχει «αδειοδοτηθεί» από το Ψευδοκράτος.

Μάλιστα, στην ίδια περιοχή βρίσκεται ήδη το γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Σχετικά:

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ: Επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο
Αντιδράει η Άγκυρα: Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αρμοδιότητα στον καθορισμό των συνόρων στη Μεσόγειο
Έκκληση της Ουάσιγκτον για αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο
Και δεύτερο γεωτρύπανο στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, κοίτασμα, γεώτρηση, Μεσόγειος, Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK