06:01 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί - κατά πάσα πιθανότητα - στις 30 Ιουνίου, θα συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της στελέχωσης των ευρωπαϊκών οργάνων.

Αδυναμία επίτευξης συναίνεσης για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταγράφηκε την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κανένας από τους τρεις βασικούς υποψήφιους δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Κανένας από τους αρχικούς υποψήφιους δεν έλαβε την πλειοψηφία. Την προσεχή εβδομάδα θα χρειαστεί να φθάσουμε σε συναίνεση, προκειμένου έως τις 30 Ιουνίου να σχηματιστεί η ομάδα, η οποία θα ενώσει τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν απέφυγε να διευκρινίσει ποια ακριβώς ονόματα τέθηκαν επί τάπητος, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι πρόκειται για τους τρεις «επικεφαλής υποψήφιους», οι οποίοι προωθούνται από το ΕΛΚ, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Μέρκελ επεσήμανε ότι στις 30 Ιουνίου θα διοργανωθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να εξεταστεί περαιτέρω το ζήτημα της στελέχωσης των κυριότερων ευρωπαϊκών οργάνων.

Άλλωστε, πέραν από την προεδρία της Κομισιόν, νέο επικεφαλής «αναζητούν» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.α.

Η χθεσινή συζήτηση - σύμφωνα με τη Γερμανίδα πολιτικό - ήταν έντονη, αλλά σε φιλικό πλαίσιο, καθώς «όλα τα κόμματα γνωρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιούνκερ: Σκληρά μέτρα κατά της Άγκυρας για τις απαράδεκτες ενέργειες της στην Κύπρο

Έναν μήνα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, η Ε.Ε. φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» στις καλένδες των αντιμαχόμενων συμφερόντων των διάφορων κοινοβουλευτικών ομάδων. Μάλιστα, η κατάσταση θεωρείται ακόμη πιο περίπλοκη, λαμβάνοντας υπόψη ότι Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν ως προς τον αντικαταστάτη του Γιούνκερ.

Η Μέρκελ, για παράδειγμα, έχει ταχθεί υπέρ του Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ ο Μακρόν ρέπει προς τον Φρανς Τίμερμανς, τον Μισέλ Μπαρνιέρ ή τη Μάργκρετε Βεστάγκερ.

Tags:
Γερμανία, Γαλλία, Βρυξέλλες, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK