03:44 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Σάββατο ολοκληρώθηκαν οι τελετές ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ο οποίος θα τελέσει σήμερα την πρώτη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας προεξάρχοντος του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, μετά την τελετή ενθρόνισής του, το Σάββατο.

Οι τελετές ολοκληρώθηκαν χτες με επίσημο γεύμα παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων στη Νέα Υόρκη. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, καθώς και η η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη.

Κατρούγκαλος: Νέα εποχή προσφοράς προς την Ομογένεια και τον Ελληνισμό

«Ολόκληρη η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει αταλάντευτα να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

​Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σηματοδοτεί «μια νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την Ομογένεια και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

«Γιατί είναι αλήθεια ότι η Ορθοδοξία είναι πανανθρώπινη, το μήνυμά της δεν είναι μόνο για ένα έθνος, για έναν λαό. Αλλά από την άλλη μεριά, η ιστορία και ο πολιτισμός του Ελληνισμού έχουν ταυτιστεί με την πορεία της Ορθοδοξίας», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στη στάση της Ελλάδας, ο κ. Κατρούγκαλο υπογράμμισε πως «δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών, αλλά αντίθετα στον διάλογο, στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης που αποτελούν την ουσία του μηνύματος της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες σ' αυτόν τον τομέα, για το διαθρησκευτικό διάλογο ειδικά στη Μέση Ανατολή και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, για το διάλογο ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα έχει την υποστήριξη της Ελλάδας στο έργο για να «καλλιεργήσει την πνευματική ζωή, τον ελληνικό πολιτισμό, με αιχμή του δόρατος την εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, προφανώς μέσα από το δίκτυο των ενοριών, των σχολείων και των υπόλοιπων καθιδρυμάτων της».

«Μέσα απ’ αυτή τη δράση σφυρηλατούμε τους δεσμούς με το αμερικανικό έθνος, τις γέφυρες φιλίας που μας συνδέουν μ΄ αυτή τη μεγάλη χώρα», δήλωσε ο υπουργός.

«Στο πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, προσβλέπει και ελπίζει η ελληνική Πολιτεία, και είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωταγωνιστικός και ο συντονιστικός ρόλος σας θα οδηγήσουν σε συσπείρωση και ομόνοια τις τάξεις του Ελληνισμού, θα ενισχύσουν τη συμπαράσταση της Ομογένειας προς τη μητέρα πατρίδα αλλά και την Κύπρο, στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία, κοινή δράση και πάνω απ’ όλα ενότητα όλου του Ελληνισμού», τόνισε.

​Από την πλευρά της Κύπρου, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

«Δεν έχω αμφιβολίες, Σεβασμιώτατε, ότι με την πεφωτισμένη ηγεσία σας θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και για τις παγκόσμιες αξίες, σε συνέργεια με την κυβέρνηση και το λαό της μεγάλης αυτής χώρας που μας φιλοξενεί», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Νιώθω σαν να γιορτάζουμε την Ανάσταση

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους έδωσαν το «παρών» στην τελετή.

«Νιώθω σαν να γιορτάζουμε την Ανάσταση. Όμως μόλις τώρα ξεκινώ τη διακονία μου εδώ. Και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατό να έχουμε την Ανάσταση πριν την Σταύρωση... Ως Αρχιεπισκοπή και ως Εκκλησία του Κυρίου έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Να ετοιμαστούμε για να σηκώσουμε τον Σταυρό», δήλωσε.

Μητροπολίτης Γερμανίας: Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα γράψει τη δική του Ιστορία στην Αμερική

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για το έργο που έχει τελέσει «με τόση πίστη αυτά τα 20 χρόνια».

«Έγραψε, όπως ο καθένας από μας, τη δική του Ιστορία. Όμως αυτή η Ιστορία είναι μεγάλη και θα μείνει στη μνήμη όλων. Έτσι είναι στην Εκκλησία μας, ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται, γιατί είναι συνέχεια και μόνο η πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία είναι αυτή που μας ενώνει και μας κρατάει αγαπημένους», δήλωσε ο Μητροπολίτης Γερμανίας.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος «δεν μπορεί παρά να γράψει τη δική του Ιστορία στην Αμερική, μια ιστορία που θα είναι μεγάλη και θα την ευλογήσει ο Θεός γιατί η ζωή του είναι πίστη και αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό».

Χαρακτήρισε τέλος, «δώρο Θεού» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας πως «ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης δεν φοβάται παρά μόνο το Θεό, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι Έλληνες και Ορθόδοξοι έχουμε μια τεράστια δυνατότητα να προσφέρουμε τη μαρτυρία του Ευαγγελίου της αγάπης και της πίστης στο συνάνθρωπο.

«Έχουμε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έναν άνθρωπο με βαθιά πίστη, αφοσιωμένο πλήρως στην Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που διαθέτει δυνατή κρίση, έναν άνθρωπο που έχει πετύχει. Επομένως μπορεί να κάνει πράγματα στην κατεύθυνση της δημιουργικής συνέχισης της αποστολής της Εκκλησίας», υπογράμμισε.

Tags:
Θεία Λειτουργία, Ορθοδοξία, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Εκκλησία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK