03:05 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις 8 Μαΐου, ένα χρόνο μετά την έξοδο από τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η Τεχεράνη ανέστειλε εν μέρει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της JCPOA.

Την ίδια ημέρα, το Ιράν έδωσε στους άλλους υπογράφοντες στην συνθήκη - την Κίνα, την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο - ένα τελεσίγραφο, όπου και ανακοίνωνε πως θα ανέστειλε τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την συμφωνία σε 60 ημέρες, εάν δεν κάλυπταν την Τεχεράνη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράκτσι, δήλωσε ότι η προσπάθεια του Ιράν να μειώσει τη δέσμευσή του στην JCPOA, γνωστή και ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ήταν εθνική απόφαση και πως θα παραμείνει μη αναστρέψιμη, καθώς οι απαιτήσεις της Τεχεράνης δεν πληρούνται.

«Οι ευρωπαίοι υπογράφοντες της συμφωνίας δεν έχουν τη βούληση να σώσουν τη συμφωνία. Η απόφασή μας να μειώσουμε τη δέσμευσή μας στη συμφωνία είναι μια εθνική απόφαση και είναι αμετάκλητη όσο δεν πληρούνται τα αιτήματά μας», δήλωσε ο Αράκτσι μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό για τη Μέση Ανατολή στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το Reuters.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Αλί Σαμχάνι δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα δεν εξετάζει επί του παρόντος τη δυνατότητα οποιασδήποτε κράτους να μεσολαβήσει σε διάλογο Ιράν-ΗΠΑ σχετικά με την JCPOA.

«Η διαμεσολάβηση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση στην τρέχουσα κατάσταση: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποχωρήσει μονομερώς από την JCPOA, έχουν παραβιάσει τις υποχρεώσεις τους και εισαγάγει παράνομες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιστρέψουν στην αφετηρία και να διορθώσουν τα δικά τους λάθη. Η διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση», σημείωσε ο Σαμχάνι.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι μια συνάντηση της Μικτής Επιτροπής της JCPOA θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 28 Ιουνίου, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή.

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα ότι η συνάντηση θα αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και στην επανεξέταση των δηλώσεων του Ιράν σχετικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεών που πηγάζουν από την πυρηνική συμφωνία.

Tags:
πυρηνική συμφωνία, ΕΕ, ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK