13:55 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

Γάλλος πρωθυπουργός: Οι κυρώσεις στην Ρωσία μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή

© REUTERS / Charles Platiau
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα προχώρησε στην επέκταση του αντί-εμπάργκο εναντίον της ΕΕ κατά έξι μήνες, σε απάντηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει τις κυρώσεις που ισχύουν κατά της Ρωσίας.

Ακόμη κι αν τόσο η ΕΕ όσο και η Ρωσία ανανέωσαν τις μεταξύ τους κυρώσεις, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνιμα και θα μπορούσαν να αποσυρθούν γρήγορα, σε ένα μήνυμα με προφανή αποδέκτη στην Ουάσινγκτον.

«Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι μόνιμο καθεστώς, αλλά ένα που μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Έντουαρντ Φιλίπ, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Χάβρη.

Η συνάντηση έλαβε χώρα λίγο μετά την επέκταση του αντί-εμπάργκο εναντίον της ΕΕ από την Μόσχα κατά έξι μήνες, σε απάντηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει τις κυρώσεις που ισχύουν κατά της Ρωσίας.

«Ισχυρισμοί ότι ο διάλογος μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας είναι ανεπαρκείς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Φιλίπ, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπερβαίνουν μόνο τις κυβερνήσεις τους.

«Οι χώρες μας έχουν μερικές φορές κοινές θέσεις, μερικές φορές οι θέσεις είναι κάπως διαφορετικές και υπάρχουν επίσης θέματα όπου έχουμε μεγάλες διαφορές», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Μία από αυτές τις μεγάλες διαφορές είναι πιθανώς η αναταραχή στην Ουκρανία, την οποία επικαλέστηκε η ΕΕ για την επέκταση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2014, στο πλαίσιο της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και των αβάσιμων ισχυρισμών για συμμετοχή της Ρωσίας στο εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας.

Επιβάλλοντας τις κυρώσεις, η ΕΕ ακολούθησε την απόφαση της Ουάσιγκτον, παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν ελάχιστες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και έχαναν πολύ λίγα από τα αντίποινα της Μόσχας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αντιθέτως, δυσκολεύτηκαν πολύ για να αντιμετωπίσουν την απώλεια πρόσβασης στις ρωσικές αγορές. Οι συνολικές οικονομικές δυσκολίες πυροδότησαν περισσότερους από έξι μήνες διαμαρτυριών (κίτρινα γιλέκα) στην Γαλλία.

Η οικονομία της Ρωσίας έχασε περίπου 50 δισ. δολάρια ως συνέπεια των κυρώσεων, αλλά η ΕΕ έχει χάσει 240 δισ. δολάρια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της «παραδοσιακής» συνομιλίας του με πολίτες μέσω τηλεφώνου.

Tags:
Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Εντουάρντ Φιλίπ, Κριμαία, Ουκρανία, κυρώσεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK