08:24 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Τα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό

Το Μεξικό στέλνει 15.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τις ΗΠΑ

© AP Photo / Dario Lopez-Mills
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με την συμφωνία της 7ης Ιουνίου, το Μεξικό έχει διορία συνολικά 45 ημέρες για να επιδείξει αυξημένη επιβολή των συνόρων, αλλιώς θα τεθεί σε ισχύ το καθεστώς των δασμών.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Μεξικού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 15.000 στρατιώτες θα σταλούν στα βόρεια σύνορα της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη ροή των μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουμε συνολική ανάπτυξη 14.000, με 15.000 στελεχών της Εθνικής Φρουράς και του Στρατού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Μεξικού Λουίς Κρεσένιο Σαντοβάλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

«Εάν το αφήναμε εντελώς στα χέρια του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης, δεν θα ήταν δυνατό», πρόσθεσε. «Γι 'αυτό παρέχουμε υποστήριξη, είναι μια στρατηγική που επιδιώκεται και στα δύο σύνορα», ανέφερε.

«Δεδομένου ότι η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα, αλλά μάλλον διοικητική παραβίαση, απλώς τους συλλαμβάνουμε και τους μεταφέρουμε στις αρχές», δήλωσε ο Σαντοβάλ στο Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικού.

Ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση από μια προηγούμενη δέσμευση να αποσταλούν 6.000 στρατιώτες στα σύνορα συνολικού μήκους 1.954 μιλίων. Το υπουργείο έχει επίσης αναπτύξει άλλους 2.000 στρατιώτες κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας για να συμπληρώσει τους 4.500 που βρίσκονται στα σύνορα με τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, κατά το οικονομικό έτος 2019 ο οργανισμός έχει συλλάβει 593.507 άτομα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβαλε προγραμματισμένες επιδρομές από την Αμερικανική Μετανάστευση και Τελωνειακή Επιβολή (ICE) σε 10 πόλεις των ΗΠΑ κατά δύο εβδομάδες «κατόπιν αιτήματος των Δημοκρατικών», ανέφερε το Sputnik. Οι επιδρομές αναμενόταν να οδηγήσουν στην σύλληψη μέχρι και 2.000 μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα στις ΗΠΑ.

«Κατόπιν αιτήματος των Δημοκρατικών, καθυστέρησα τη διαδικασία παράνομης μετανάστευσης για δύο εβδομάδες για να διαπιστώσω αν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να συναντηθούν και να βρουν λύση στα προβλήματα του Άσυλου της παράνομης μετανάστευσης στα νότια σύνορα», τουίταρε ο Τραμπ στις 22 Ιουνίου. «Αν όχι, ξεκινούν οι απελάσεις!», πρόσθεσε.

Tags:
Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, Ντόναλντ Τραμπ, μετανάστες, μετανάστευση, λαθρομετανάστευση, παράνομη μετανάστευση, ΗΠΑ, Μεξικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK