22:31 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Σημαία του Ιράν σε δρόμο στην Τεχεράνη

Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: Κανένας διάλογος με τις ΗΠΑ όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι κυρώσεις

© Sputnik / Anton Bystrov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα την Δευτέρα, τα μέλη του Σ.Α. συγκάλεσαν σύνοδο για να συζητήσουν την κατάρριψη του αμερικανικού drone από το Ιράν. Ωστόσο, ο κ. Ραβάντσι δήλωσε προηγουμένως ότι η χώρα του στερήθηκε το δικαίωμα να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Το Ιράν δεν πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εφ' όσον εξακολουθούν να απειλούν την Ισλαμική Δημοκρατία με κυρώσεις, δήλωσε ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Ματζίτ Ταχτ Ραβάντσι σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν θα υποκύψουμε στην πίεση. Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση εναντίον του Ιράν και σήμερα βλέπουμε ότι έχουν προσθέσει περισσότερες κυρώσεις. Εφόσον αυτή η στρατηγική παραμένει, δεν υπάρχει κανένας τρόπος που το Ιράν και οι ΗΠΑ μπορούν να ξεκινήσουν διάλογο», δήλωσε ο Ραβάντσι τη Δευτέρα.

Ο πρεσβευτής επεσήμανε ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν σηματοδοτεί την εχθρική στάση των ΗΠΑ έναντι της χώρας της Μέσης Ανατολής.

«Η αμερικανική απόφαση σήμερα να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν είναι ακόμη μια ένδειξη της συνεχιζόμενης εχθρότητας των ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού λαού και των ηγετών του. Οι ΗΠΑ δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και την τάξη», δήλωσε ο Ραβάντσι. «Προκειμένου να αποσυρθούν, οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν μέτρα [και] να απομακρύνουν το Ναυτικό τους από την περιοχή μας και επίσης να σταματήσουν τον οικονομικό πόλεμο εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για επίθεση σε βάρος πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο τον Ιούνιο και στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Μάιο. Η Τεχεράνη έχει απορρίψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανέφεραν ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone, καθώς όπως είπαν,  παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας. Εν συνεχεία, ο Τραμπ είπε ότι σταμάτησε σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν. 

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Δευτέρα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, βάζοντας στο στόχαστρο τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και οκτώ διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

Tags:
πρέσβης, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK