18:42 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν δεν άφησε καμία αμφιβολία ως προς τις προθέσεις της Τεχεράνης, αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της πυρηνικής συμφωνίας.

Το Ιράν δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί την πυρηνική συμφωνία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την Τρίτη σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας που έγινε μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ρουχανί, όπως αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ρουχανί, αυξάνοντας την πίεσή τους μέσω της επιβολής κυρώσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν απλώς την απροθυμία τους να επιλύσουν τα υπάρχοντα ζητήματα.

Ο Ρουχανί υπενθύμισε επίσης ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να περιορίζει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, αν τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας αποτύχουν να προστατέψουν το Ιράν από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για επίθεση σε βάρος πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο τον Ιούνιο και στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Μάιο. Η Τεχεράνη έχει απορρίψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανέφεραν ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone, καθώς όπως είπαν,  παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας. Εν συνεχεία, ο Τραμπ είπε ότι σταμάτησε σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν. 

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Δευτέρα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, βάζοντας στο στόχαστρο τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και οκτώ διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Χασάν Ρουχανί, πυρηνική συμφωνία, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK