02:54 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Γεωργιανός ΥΠΕΞ κατά της απόφασης της PACE για επαναφορά της ρωσικής αντιπροσωπίας

© Sputnik / Vladimir Fedorenko
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο της PACE ανεστάλη μετά την επανένωση της Κριμαίας το 2014. Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν ανανέωσε τα διαπιστευτήρια της από το 2016 και η Μόσχα ανέστειλε τις ετήσιες συνεισφορές της το 2017.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ντέιβιντ Ζαλκαλιανί δήλωσε την Τρίτη ότι απογοητεύθηκε από την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) να προσκαλέσει τη ρωσική αντιπροσωπεία στη σύνοδο του Ιουνίου και να αποκαταστήσει τα βασικά δικαιώματα της στην οργάνωση.

«Λυπηρή απόφαση του @PACE_News! Όπως και τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου @ Coe στο Ελσίνκι, η Γεωργία αντιτάχθηκε κατά κύριο λόγο σε αυτή την απόφαση. Εμμένουμε στην απόφασή μας», δήλωσε ο Ζαλκαλιανί στο Twitter.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, η PACE ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο τα βασικά δικαιώματα των μελών των αντιπροσωπειών της PACE δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Η PACE κάλεσε επίσης επίσημα την ρωσική αντιπροσωπεία να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ιουνίου, αν και η δυνατότητα αμφισβήτησης των διαπιστευτηρίων της αντιπροσωπείας παρέμεινε σε ισχύ. Στην συνέχεια, η ρωσική αντιπροσωπία υπέβαλε αίτηση επιβεβαίωσης των διαπιστευτηρίων της για πρώτη φορά από το 2016.

Η απόφαση της PACE χαιρετίστηκε από το Κρεμλίνο ως ένα θετικό στοιχείο και μια νίκη της κοινής λογικής. Ωστόσο, η Ουκρανία, η οποία υποστήριξε την απαγόρευση συμμετοχής της Ρωσίας στην PACE, αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την απόφαση της PACE.

Tags:
αντιπροσωπεία, Κριμαία, Ουκρανία, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ρωσία, Γεωργία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK