02:32 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018, όταν οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Οικονομική Διευθύντρια της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ.

Τις εισαγωγές κρέατος από τον Καναδά αποφάσισε να αναστείλει η Κίνα, εν μέσω των τεταμένων εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η είδηση έγινε γνωστή από την καναδική εφημερίδα «National Post», η οποία επικαλείται εκπρόσωπο από την κινεζική πρεσβεία. Ο Κινέζος διπλωμάτης εξήγησε, χαρακτηριστικά, ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του εντοπισμού της ουσίας «ρακτοπαμίνη» σε φορτίο με καναδικό χοιρινό.

Πρόκειται για μία ουσία, η οποία είναι απαγορευμένη στην Κίνα, παρότι στον Καναδά επιτρέπεται κανονικά.

Έκανε δε, λόγο για 188 «πλαστογραφημένες» κτηνιατρικές πιστοποιήσεις, οι οποίες παραδόθηκαν στις κινεζικές εποπτικές αρχές, μέσω των επίσημων διαύλων του Καναδά.

«Για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των Κινέζων καταναλωτών, η Κίνα έχει λάβει επείγοντα αποτρεπτικά μέτρα και έχει ζητήσει από την καναδική κυβέρνηση να αναστείλει την έκδοση πιστοποιήσεων για τις εξαγωγές κρέατος στην Κίνα, αρχής γενομένης από τις 25 Ιουνίου» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της, η Οτάβα απέφυγε να σχολιάσει την κινεζική απόφαση, αναφέροντας ωστόσο, ότι οι επίσημες αρχές διερευνούν υπόθεση «μη αυθεντικών πιστοποιήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας καναδικού χοιρινού, ενώ οι κινεζικές εισαγωγές βοδινού κρέατος ανέρχονται σε 63 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι παραπάνω εξελίξεις, βέβαια, επέρχονται εν μέσω των επιδεινούμενων διμερών σχέσεων, ως απόρροια της σύλληψης της Οικονομικής Διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, στο Βανκούβερ του Καναδά, τον Δεκέμβριο του 2018, κατόπιν διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο ανταπάντησε, θέτοντας υπό κράτηση δύο Καναδούς πολίτες, ως υπόπτους για παραβίαση της κινεζικής εθνικής ασφάλειας. Η Κίνα, πάντως, διευκρίνισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνδέεται με τη σύλληψη της Ουάνγκζο, η οποία φέρεται να κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για παραβίαση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Σχετικά:

Ο Καναδάς προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για τον κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης τους στην Κίνα
Tags:
κρέας, εμπόριο, εισαγωγές, ΗΠΑ, ένταλμα σύλληψης, σύλληψη, Huawei, Κίνα, Καναδάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK