23:42 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η Σερβία φοβάται ότι οι βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του 100% των δασμών του Κοσσυφοπεδίου για εμπορεύματα από τη Σερβία», επισήμανε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ρασίμ Λιάιτς.

Το Κοσσυφοπέδιο εισήγαγε το Νοέμβριο δασμούς για εμπορεύματα που προέρχονται από δύο πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, τη Σερβία καθώς και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Απαντώντας στην κίνηση, οι αρχηγοί τεσσάρων δήμων του βορείου Κοσσυφοπεδίου, όπου οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα καθηκοντά τους.

«Μας είπαν σήμερα το πρωί ότι [οι άνθρωποι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο] στερούνται κυρίως γάλα, λαχανικά και φρούτα. Άλλα αγαθά εξαντλούνται επίσης, πολλοί έμποροι λένε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί μετά από αυτή την εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε ώστε η πολιτική και οικονομική κρίση, να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους όλα τα απαραίτητα», δήλωσε ο Ρασίμ Λιάιτς.

Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008.

Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Το 2011, η Σερβία, υπό την πίεση των Βρυξελλών, άρχισε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διάλογος είναι προς το παρόν ανασταλεί.

Tags:
ανθρωπιστική βοήθεια, ανθρωπιστική κρίση, εμπόριο, Κοσσυφοπέδιο, Κόσοβο, Σερβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK