ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Για απόπειρα άσκησης ήπιας επιρροής στους πολίτες της Γερμανίας κατηγορεί το RT και το Sputnik, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος.

Η Ρωσία επιδιώκει να «ασκήσει ήπια επιρροή» στους Γερμανούς μέσω των βασικών κρατικών μέσων ενημέρωσης της όπως το RT και το Sputnik, ανέφερε το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος BfV.

Νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και ο Πρόεδρος της παραπάνω υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας Τόμας Χάλντεβανγκ παρουσίασαν την Ετήσια Έκθεση για την Προστασία του Συντάγματος για το 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση, «εκτός από το κατασκοπευτικό ενδιαφέρον τους, οι ρωσικές υπηρεσίες προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική και την κοινή γνώμη στη Γερμανία».

Η BfV υποστηρίζει ότι «αυτές οι δραστηριότητες αποσκοπούν επίσης στο να αποδυναμώσουν τις θέσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, όπως η υποστήριξή της στη συνέχιση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Κοινωνικά δίκτυα, ομάδες προβληματισμού, άτομα επιρροής και  κρατικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία τα «βασικά εργαλεία» της Ρωσίας.

«Η ρωσική κυβέρνηση επεκτείνει τα μέσα ενημέρωσής της στη Γερμανία για να αυξήσει την επιρροή της. Κρατικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ως ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να κρύψουν το γεγονός ότι ανήκουν στο ρωσικό κράτος και ασκούν ήπια επιρροή στο κοινό. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το διαδικτυακό κανάλι RT Γερμανίας και το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik», ανέφερε η έκθεση, παρά το γεγονός ότι ούτε το RT ούτε το Sputnik έχουν ποτέ αποκρύψει το γεγονός ότι είναι κρατικά χρηματοδοτούμενα.

Η κατάσταση με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιανουάριο, η ομοσπονδία δημοσιογράφων της Γερμανίας κάλεσε τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς που εποπτεύουν τις δραστηριότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μην εκδώσουν άδεια στο RT Γερμανίας υποστηρίζοντας ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ήταν «εργαλείο για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

Υπενθυμίζεται πως και στη Γαλλία, δημοσιογράφοι του Sputnik είχαν δεχτεί την απόρριψη των αρχών για διαπίστευση, λαμβάνοντας ως απάντηση τη φράση «το αίτημά σας εξετάζεται».

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε ζητήσει από το Παρίσι διευκρινίσεις και είχε διαμηνύσει πως η Μόσχα θα λάβει αντίμετρα απέναντι στους Γάλλους δημοσιογράφους στη Ρωσία.

Tags:
πολίτες, επιρροή, RT, Sputnik, Γερμανία, Βερολίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK