14:42 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Πυρηνική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Αράκ του Ιράν

Το Ιράν φέρεται να «έσπασε» το προκαθορισμένο όριο εμπλουτισμένου ουρανίου

© AP Photo / ISNA, Hamid Foroutan, File
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Ιράν ξεπέρασε το όριο των 300 κιλών στο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου, που καθορίζεται από την πυρηνική συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Τα όρια των 300 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου που θέτει η Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν, φέρεται να υπερέβη η Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars σήμερα.

«Το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 3,67% ξεπέρασε τα 300 κιλα» ανέφερε πηγή του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί και από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ που χαρακτήρισε την απόφαση «αναστρέψιμη» εάν η ΕΕ προσπαθήσει να σώσει τη συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου αξιωματούχος του Ιράν κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έκανε πολλά για να πείσει την Τεχεράνη να «σπάσει» το συγκεκριμένο όριο.

Εξάλλου, το παραπάνω βήμα είχε προαναγγείλει και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καθώς η ΕΕ δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματα της Τεχεράνης.

Το Ιράν ανέστειλε μέρος των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ μονομερώς.

Σχετικά:

Ιρανός αξιωματούχος: Θα ξεπεράσουμε το όριο επιτρεπόμενου εμπλουτισμένου ουρανίου σε 10 ημέρες
Tags:
ΕΕ, πυρηνική συμφωνία, ουράνιο, πυρηνικά, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK