18:16 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (99)
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, την έντονη διαμαρτυρία της αναφορικά με την επίσκεψη ιεράρχη της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας εξέφρασε με επιστολή προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η Ιερή Κοινότητα.

Η συμπεριφορά των μελών της αντιπροσωπείας της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας στο Άγιο Όρος, που τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας, χαρακτηρίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας ως επιβεβαίωση της θέσης για την ουκρανική «πολιτική Εκκλησία».

«Το διπλωματικό αισθητήριο των μελών της μη αναγνωρισμένης “νέας εκκλησίας” της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον Άγιο Όρος δεν τους είπε τίποτα καλύτερο από το να τραγουδήσουν τον ουκρανικό ύμνο, κρατώντας ουκρανικές σημαίες στα χέρια. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολόγησαν πλήρως τον “υπερήφανο” τίτλο της “πολιτικής εκκλησίας της Ουκρανίας”, αλλά εξόργισαν τα μέλη του της Ιερής Κοινότητας του Αγίου Όρους», ανέφερε ο επικεφαλής του συνοδικού Τμήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, για τις Σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας, Βλαντίμιρ Λεγκοϊντά.

Την έντονη διαμαρτυρία της αναφορικά με την επίσκεψη ιεράρχη της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας εξέφρασε με επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, η Ιερή Κοινότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αντιπροσωπεία της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας έψαλλε τον εθνικό ύμνο στο Άγιο Όρος

Στην επιστολή, όπως αναφέρει το romfea.gr, κοινοποιείται σχετικό δημοσίευμα για την επίσκεψη του «Μητροπολίτη Λούτσκ και Βόλιν Μιχαήλ στο Άγιον Όρος». Κάνει λόγο για προκλητική ενέργεια της αντιπροσωπείας που κρατούσε σημαίες της Ουκρανίας ψέλνοντας μέσα στο Άγιο Όρος τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

«Η τοιαύτη ενέργεια του εν λόγω Μητροπολίτου, μετά την επίσκεψή του εις την Ιερά Επιστασία, συνιστά παραβιάση του άρθρου 184 του Καταστατικού Χάρτου Αγίου Όρους, δι ου “πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως τοιαύτη εν Αγίω Όρει”, απαγορεύεται απολύτως επί ποινής απελάσεως» αναφέρεται στην επιστολή.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα την ενέργεια αυτή «ασυμβίβαστη» προς το ησυχαστικό, πνευματικό και ιερό χαρακτήρα «του Αγιωνύμου ημών Τόπου και την υπερχιλιετή παράδοση αυτού». Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο δια την επανάληψη τοιούτων ενεργειών εξ οιαδήποτε πλευράς προερχομένων και την μεταφορά εθνικιστικών διενέξεων εν αυτώ, και αντίκειται παντελώς εις τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους».

Ζητείται από τον υπουργό Εξωτερικών να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης τέτοιων ενεργειών προκειμένου να παραμείνει αλώβητος ο χαρακτήρας του Ιερού Τόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν έγινε αποδεκτή αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας σε μοναστήρια του Αγίου Όρους

Στις 6 Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας, στη νεοϊδρυθείσα ουκρανική εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής της εκκλησίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να της χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας περιέγραψε την κατάσταση ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (99)

Σχετικά:

Αντιπροσωπεία της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας έψαλλε τον εθνικό ύμνο στο Άγιο Όρος
Δεν έγινε αποδεκτή αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας σε μοναστήρια του Αγίου Όρους
Tags:
Πατριαρχείο Μόσχας, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτοκεφαλία, Άγιο Όρος, Εκκλησία, σχισματική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK