01:01 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη μονομερή απόσυρση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF), σε βάθος έξι μηνών.

Το νομοσχέδιο αναστολής της ισχύος της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF) υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δήλωσή του, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για απροθυμία ορισμένων κρατών που έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων και υπονομεύει τη σταθερότητα.

Μιλώντας σε φόρουμ, πρόσθεσε ότι, δεδομένης της δύσκολης και αμφιλεγόμενης παγκόσμιας ατζέντας, με τον κόσμο να αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται συνεργασία, εμπιστοσύνη και αμοιβαία κατανόηση.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες προκλήσεις, εάν οι χώρες δεν συντονίσουν τις απαντήσεις τους μέσω συζητήσεων.

Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί στις 26 Ιουνίου από την Άνω Βουλή της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νομοσχέδιο αναστολής της Συνθήκης INF ενέκρινε η Άνω Βουλή της Ρωσίας

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει τη μονομερή απόσυρση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς σε βάθος έξι μηνών (σ.σ. 2 Αυγούστου).

Ο Λευκός Οίκος επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, η οποία συνήφθη το 1987 μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη INF έθετε «μπλόκο» στην ανάπτυξη πυραύλων εδάφους, με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει απορρίψει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή που παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανακοινώσει την αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στην επίμαχη συνθήκη.

Σχετικά:

Πούτιν: Kίνδυνος για νέο αγώνα πυρηνικών όπλων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από ABM και INF
Το νομοσχέδιο αναστολής της Συνθήκης INF ενέκρινε η Άνω Βουλή της Ρωσίας
Απάντηση προς τη Μόσχα για την αναστολή της INF αναζητά η Ουάσιγκτον
Την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, επί τάπητος η Συνθήκη INF
Ρώσος αξιωματούχος: Η INF καταρρέει στις 2 Αυγούστου, δεν μπορούμε να τη σώσουμε
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμβόλαια άνω του 1 δισ. δολ. για πυραύλους αφού αποσύρθηκαν από την INF
Tags:
Κρεμλίνο, Λευκός Οίκος, Ρωσία, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς, ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Συνθήκη INF
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK