09:47 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πρόεδρος του Ιράν Ρουχανί.

Ρουχανί: Το Ιράν εγκαταλείπει αρκετές δεσμεύσεις της JCPOA για να διασώσει την πυρηνική συμφωνία

© Sputnik / Григорий Сысоев
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επιπλέον, ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι από τις 7 Ιουλίου, ο εμπλουτισμός του ουρανίου του Ιράν θα ξεπεράσει το 3,67% και θα αναπτυχθεί περαιτέρω σε επίπεδο που επιθυμεί η Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη παραιτείται εν μέρει από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συνθήκης (JCPOA) με στόχο τη διάσωση της πολυμερούς πυρηνικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την Τετάρτη.

«Η προσπάθεια του Ιράν να μειώσει τις δεσμεύσεις του δεν αποσκοπεί στην υπονόμευση της JCPOA, αλλά και σε μια προσπάθεια να την διασώσουμε, επειδή πιστεύουμε ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, η συμφωνία θα χαθεί», δήλωσε ο Ρουχανί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιράν, παρότι η Ευρώπη δεν έχει κάνει τίποτα για να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία, η Τεχεράνη είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία μόλις οι υπόλοιποι συμβαλλόμενοι πράξουν το ίδιο.

«Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ως αντίδραση στην αδράνεια της άλλης πλευράς και γι' αυτό κάναμε αυτά τα πράγματα, αλλά οι άλλες πλευρές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε ώρα επιστρέφουν στην JCPOA, θα επιστρέψουμε και εμείς. Εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε από την συμφωνία και όλες οι ενέργειες που κάνουμε γίνονται προκειμένου να την διασώσουμε», ανέφερε ο Ρουχανί, προσθέτοντας ότι «το Ιράν συμβούλευε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "καθώς" όλοι πρέπει να ενεργήσουν με βάση το JCPOA».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε την Δευτέρα ότι η χώρα έχει υπερβεί το προκαθορισμένο όριο εμπλουτισμένου ουρανίου των 300 κιλών που καθορίστηκε από τη συμφωνία του 2015, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Το Ιράν αποκλείει στρατιωτική σύγκρουση: «Οι εχθροί μας εστιάζουν στον οικονομικό πόλεμο»

Στις 8 Μαΐου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανέστειλε εν μέρει την τήρηση των υποχρεώσεών του στο πλαίσιο της JCPOA. Η απόφαση ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά την πλήρη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά εκτεταμένων κυρώσεων στο Ιράν.

Το Ιράν επέδωσε επίσης τελεσίγραφο στα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη - την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας τους διορία 60 ημερών για να παρέχουν εγγυήσεις για την προστασία της Τεχεράνης από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον, απειλώντας πως θα επεκτείνει την αναστολή των δεσμεύσεών της.

Tags:
ΗΠΑ, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά όπλα, JCPOA, Τεχεράνη, Χασάν Ρουχανί, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK