04:32 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Το Sputnik προσεγγίζει τον κόσμο των Ελλήνων του Καυκάσου και συγκεκριμένα των ομογενών που κατοικούν στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσσετίας. Ποια είναι τα σχέδια της ελληνορωσικής συνεργασίας και οι ιδέες που δημιουργούνται στη μακρινή περιοχή του Βλαντικαφκάς.

Τη «φωτιά» της Ελλάδας στην περιοχή του Καυκάσου κρατάει αναμμένη ο ελληνικός σύλλογος «Προμηθέας». Μέσα στις επιδιώξεις του, η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των κατοίκων της περιοχής και η ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας στο οικονομικό επίπεδο με συμπράξεις εταιρειών.

Την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής εξήγησε στο Sputnik, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος (Γιούρα) Ασλανίδης και διακεκριμένος επιχειρηματίας της Οσσετίας στον κατασκευαστικό κλάδο. 

«Εδώ κατοικούν κάτι παραπάνω από 3000 Έλληνες του Πόντου που οι πρόγονοί τους έφτασαν στην περιοχή στα χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων και ειδικότερα από το 1916 έως το 1922. Ο σύλλογος λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και ήταν από τις πρώτες κινήσεις στο χώρο της ελληνορωσικής σχέσης», υπογραμμίζει.

«Περίπου 200 παιδιά μαθαίνουν καθημερινά την ελληνική γλώσσα και τις ελληνικές παραδόσεις. Τιμούμε όλες τις εθνικές επετείους της Ελλάδας. Οι άνθρωποί μας, χορεύουν ελληνικούς χορούς καλύτερα από όλους μέσα στη Ρωσία. Έχουν ζωντανή στην καθημερινότητά τους την παράδοσή μας».

Την ίδια στιγμή, μας θύμισε μια άγνωστη τραγική ελληνορωσική ιστορία της περιοχής, για την οποία δεν ξεχνάει τη βοήθεια της Ελλάδας:

«Το 2004 μια τρομοκρατική επίθεση και ομηρία σε σχολείο του Μπεσλάν είχε ως αποτέλεσμα την αιματηρή κατάληξη 400 ατόμων. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας δάσκαλος Γιάννης Κανίδης που πέθανε προσπαθώντας να σώσει τα παιδιά, τους μαθητές του. Δεν ξεχνάμε τη βοήθεια της Ελλάδας και της ελληνικής εκκλησίας, που ανταποκρίθηκαν αμέσως και έστειλαν αρχικά τις αντιπροσωπείες τους. Έξι χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση, εγκαινιάστηκε στο Μπεσλάν ένα νέο σχολείο. Η ανέγερση του σχολείου ολοκληρώθηκε με την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας το 2010 και πήρε το όνομα του Έλληνα δασκάλου που θυσιάστηκε, τιμώντας έτσι τη μνήμη του και την ηρωική του πράξη», επισημαίνει.

Η ιστορική μνήμη των Σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας τιμήθηκε στο ειδικό φεστιβάλ του Βλαντικαφκάζ, που διοργάνωσε ο «Προμηθέας» σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Οσσετίας, παρουσία διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πέρα από την ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε και η μνήμη των κατοίκων της Οσετίας που πολέμησαν στις τάξεις της ελληνικής εθνικής αντίστασης το 1940-1944, στη μάχη ενάντια στον φασισμό αλλά και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

View this post on Instagram

✅”Прометей” Во Владикавказе прошли Дни греческой культуры. В столицу республики для участия в форуме приехали гости из Греции. Открытие форума состоялась в зале ЮНЕСКО СОГУ имени К.Л. Хетагурова. В рамках форума состоялась конференция, на котором шла речь о торгово-экономическом сотрудничестве, о налаживании связей в сфере межнациональных отношений. Гости республики посетили школу №1 в Беслане и Город Ангелов, школу-интернат имени И.К. Каниди, познакомились с местными достопримечательностями. В честь гостей в зале СОГУ состоялся гала-концерт с участием греческого национально-культурного общество "Прометей", которому в этом году исполняется 30 лет. Стоит отметить, что на сцене в этот вечер собралось несколько поколений, представителей греческого НКО, выступающих в ансамбле на протяжении 30 лет. Председатель парламента РСО-Алания Алексей Мачнев вручил республиканские награды членам общества “Прометей”. #Осетия #Алания #Владикавказ #прометей #дружбанародов #форум

A post shared by Народные новости Владикавказа (@narod_osetiya) on

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν επιστημονικά συνέδρια, «Ιστορικές σχέσεις της Οσετίας, του Καυκάσου και της Ελλάδας», συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης αλλά και ένα οικονομικό φόρουμ με θέμα την «Ανάπτυξη εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Καυκάσου, της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει η οικονομική συνεργασία της περιοχής με την Ελλάδα και η ελληνική κοινότητα αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο με την Οσσετία. Δεν φτάνουν μόνο οι σημαντικοί πολιτιστικοί δεσμοί των δύο περιοχών, πρέπει να προχωρήσουν οι αμοιβαίες επενδύσεις και το εμπόριο» επισημαίνει στο Sputnik ο επικεφαλής του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, Αθανάσιος Καραπέτσας, που βρέθηκε στο Βλαντικαφκάζ, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ.

«Η Βόρεια Οσσετία θα χαρεί ιδιαίτερα να πάρει πρόσκληση για το διαπεριφερειακό φόρουμ Ελλάδας - Ρωσίας στη χώρα μας. Είχε προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2019 αλλά εκτιμώ ότι θα γίνει, ως το τέλος του έτους».

Την ίδια ώρα, μας εξήγησε το επιχειρηματικό κλίμα, που διαμορφώθηκε στο φόρουμ.

«Συζητάμε την προετοιμασία μιας εκδήλωσης προβολής των δυναμικών επιχειρήσεων της Βόρειας Οσσετίας στη Βόρεια Ελλάδα για το φθινόπωρο, με πολλά προϊόντα και projects. Η περιοχή έχει διακεκριμένους ομογενείς επιχειρηματίες αλλά και αρκετούς Οσέτιους που αναζητούν επιχειρηματίες από την Ελλάδα για συνεργασία αλλά θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν και σε αυτήν», τονίζει.

Η Βόρεια Οσσετία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, διακρίνεται για τα τρόφιμα τα ποτά και τα δομικά υλικά της. «Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έχασε την τεράστια βιομηχανική δύναμή της, ωστόσο υπάρχουν αρκετές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με σημαντικά κεφάλαια. Τουρισμός, κατασκευές, ενέργεια και αγροδιατροφικός τομέας είναι οι τομείς που μπορεί να ευδοκιμήσει η συνεργασία με την Ελλάδα. Έχουμε λάβει συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτάσεις και θα μας στείλουν και άλλες με αποδέκτες στην Ελλάδα αλλά και το αντίστροφο. Τους προτείναμε να έρθουν και σε ελληνικές εκθέσεις. Στο προσεχές μέλλον θα διοργανώσουμε εκατέρωθεν επιχειρηματικές αποστολές», αναφέρει.

Από την πλευρά του και ο Γ. Ασλανίδης επιθυμεί την πιο στενή συνεργασία της περιοχή με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα. Η Ρωσία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία. Γιατί δεν μπορεί και η Ελλάδα να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με τη Ρωσία;». διερωτάται.

Και προσθέτει:

«Συμφωνήσαμε τη συνεργασία μας στις κατασκευές, με την εταιρεία μονωτικών προϊόντων Perlostone από την Καβάλα. Οι ευκαιρίες για τους Έλληνες αδελφούς μας εδώ, είναι τεράστιες».

Tags:
ελληνορωσικές σχέσεις, Ρωσία, Βόρεια Ελλάδα, Ελλάδα, Προμηθέας, Καύκασος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK