15:00 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η κατάσταση γύρω από τα ρωσικά ΜΜΕ κατέστη αρνητική τον Ιανουάριο, όταν η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ισχυρίστηκε ότι το RT Deutsch ήταν ένα «εργαλείο για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

Η γερμανική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών έχει κατηγορήσει τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την διάδοση παραπληροφόρησης, αλλά απέτυχε να παράσχει οποιαδήποτε απόδειξη, καθώς οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι παρά άλλη μια προσπάθεια να προκληθεί «ατμόσφαιρα εχθρότητας» γύρω από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε την Πέμπτη η Μαρία Ζαχάροβα.

Την περασμένη εβδομάδα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος εξέδωσαν την ετήσια έκθεσή τους για το 2018. Η έκθεση κατηγόρησε την Μόσχα για δραστηριότητες κατασκοπείας και «διάδοση ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης» μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

«Έχουμε δει την δημοσιευμένη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και περιέχει αρκετές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και εκτός από τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών διεξάγουν ενεργά κατασκοπεία στο γερμανικό έδαφος, έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα αφιερωμένο στην επιρροή των ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην γερμανική κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και το τηλεοπτικό κανάλι RT Deutsch κατηγορούνται - λέω - «για την διάδοση προπαγάνδας και παραπληροφόρησης». Όλες αυτές οι δηλώσεις έγιναν στην έκθεση χωρίς οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία ή γεγονότα ... Τα συμπεράσματα που έγιναν στην έκθεση είναι ωστόσο αμφίσημα», δήλωσε η Ζαχάροβα σε μια ενημέρωση.

Η διπλωμάτης ανέφερε πως τέτοιες πολιτικές προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης», προτρέποντας τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, πρώτα απ' όλα την αντιπροσωπεία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης του ΟΑΣΕ, να λάβουν γνώση της κατάστασης.

Η Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι η έκθεση υποστήριξε ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «συγκαλύπτονται ως ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για να κρύψουν το γεγονός ότι ανήκουν στο ρωσικό κράτος» και «ασκούν λεπτές επιρροές» στο γερμανικό κοινό, παρόλο που ούτε το RT ούτε το Sputnik έκρυψαν ποτέ πως δέχονται κρατική χρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η αρχισυντάκτρια των Sputnik-RT καλεί τον Ουκρανό πρόεδρο να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Βισίνσκι

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η έκθεση είναι «γεμάτη από τέτοιες κατηγορίες» και συμπίπτει πλήρως με την γνώμη της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία προέτρεψε τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές που εποπτεύουν τις δραστηριότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μην εκδώσουν άδεια για το RT Deutsch τον Ιανουάριο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί επομένως την έκθεση ως «άλλο ένα στάδιο υποκίνησης της ατμόσφαιρας εχθρότητας και τοξικότητας γύρω από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης», κατέληξε η Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι αυτή η «επιθετική στάση» προωθήθηκε με την άμεση συμμετοχή των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο γραμματέας της Ρωσικής Ένωσης Δημοσιογράφων Τιμούρ Σαφίρ αργότερα κατήγγειλε τις δηλώσεις των Γερμανών συναδέλφων του ως «μια κραυγαλέα και χωρίς πικρία παραβίαση των βασικών αρχών του επαγγέλματος».

Tags:
RT, Sputnik, Γερμανία, υπηρεσίες πληροφοριών, μέσα ενημέρωσης, ΜΜΕ, ρωσικά, Ρωσία, Μαρία Ζαχάροβα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK