09:35 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Διαδηλωτές στο Χαρτούμ του Σουδάν

Συμφωνία μεταξύ του στρατιωτικού συμβουλίου και της αντιπολίτευσης στο Σουδάν

© AP Photo / Anonymous
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι μακρόχρονες λαϊκές διαμαρτυρίες στο Σουδάν κορυφώθηκαν σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11 Απριλίου, στο οποίο ο τότε πρόεδρος Ομάρ Μπασίρ ανατράπηκε και συνελήφθη μετά από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο του Σουδάν (TMC) και η μεγαλύτερη συμμαχία της αντιπολίτευσης της χώρας, οι Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής, έχουν καταφέρει να φτάσουν σε συμφωνία για πολλά θέματα, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα έναν εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης που ασχολείται με τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στο αφρικανικό κράτος.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες διεξήγαγαν συνομιλίες στο Χαρτούμ τις τελευταίες δύο ημέρες, κατέληξαν σε συμφωνία να μοιραστούν την εξουσία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που οδηγεί σε εκλογές, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο πηγές. Σύμφωνα με το Reuters, το TMC και η αντιπολίτευση αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής του Σουδάν επανέλαβαν τις άμεσες συνομιλίες με το TMC που είχαν διακοπεί τον Ιούνιο, αφού ο Στρατός διέλυσε βίαια μια διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα, σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές.

ΑΚΟΜΗ: Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα φέρεται αποφεύχθηκε στο Σουδάν

Μετά την καταδίκη της διαμαρτυρίας, ο επικεφαλής του TMC Αμπντέλ Φατάχ Αμπντελραχμάν Μπούρχαν, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στο έθνος, ζήτησε να διεξαχθούν γενικές εκλογές στη χώρα μέσα σε εννέα μήνες και ανακοίνωσε τον τερματισμό των συνομιλιών με την αντιπολίτευση. Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση για να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Tags:
αντιπολίτευση, συμφωνία, στρατιωτικό συμβούλιο, Χαρτούμ, Σουδάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK