ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κυριακή, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου στη χώρα θα ξεπεράσει το 3,6% σε λίγες ώρες, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε το Ιράν για «περαιτέρω απομόνωση και κυρώσεις», υποστηρίζοντας ότι το Ιράν «οπλισμένο με πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο».

​Την Κυριακή, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου στη χώρα θα ξεπεράσει το 3,6% σε λίγες ώρες.

Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το προκαθορισμένο όριο εμπλουτισμένο ουρανίου που έχει τεθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Η Τεχεράνη έχει επίσης δηλώσει πως κάθε 60 ημέρες θα αναστέλλει μέρος των δεσμεύσεών της που προκύπτουν από την πυρηνική συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιράν: Η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, σε λίγες ώρες ξεκινάμε τον εμπλουτισμό ουρανίου

Η ανακοίνωση έρχεται έξι ημέρες αφότου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν θα εμπλουτίσει το ουράνιο της πέραν του ποσοστού του 3,67% που περιγράφεται στη συμφωνία του 2015 και θα διατηρήσει τον εμπλουτισμό στο επίπεδο που κρίνει απαραίτητο.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης έφερε η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, εντός του Ιουνίου, με τις ΗΠΑ να «δείχνουν» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στα Στενά του Ορμούζ, 70 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 14 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ιράν.

Το ένα πλοίο ήταν το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά και υπό τη διαχείριση της εταιρείας Bernhard Schulte Shipmanagement, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το άλλο ήταν το πλοίο Front Altair, με σημαία των νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας, Frontline.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες στις 20 Ιουνίου, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Tags:
ΗΠΑ, τάνκερ, drones, Drone, Χασάν Ρουχανί, Μάικ Πομπέο, Πομπέο, Ουάσιγκτον, Τεχεράνη, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK