15:34 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη «σοβαρή ανησυχία» που προκαλεί η πρόθεση της Τουρκίας για νέα γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου, εξέφρασε η υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου» χαρακτηρίζει την πρόθεση της Τουρκίας για δεύτερη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι.

Η αρμόδια της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική καλεί «τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Λευκωσία για «Γιαβούζ»: Η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Ιουνίου 2019, η Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζει ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

«Σύμφωνα με την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση της Μογκερίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Μέσα σε μια εβδομάδα ξεκινάει γεωτρήσεις το «Γιαβούζ»

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φετίχ Ντονμέζ, δήλωσε πως το «Γιαβούζ» αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας, στα ανοιχτά της Κύπρου, νότια της χερσονήσου της Καρπασίας.

«Ελπίζω ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του Γιαβούζ, στην περιοχή της Καρπασίας όπου έχουμε λάβει άδεια από την ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου''», είχε δηλώσει το Σάββατο ο Φετίχ Ντονμέζ.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε, νωρίτερα τη Δευτέρα, και η προεδρία της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Άγκυρα περιφρονεί «επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της».

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Φεντερίκα Μογκερίνι, γεώτρηση, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK