15:44 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε σε δηλώσεις του ότι το Ζάγκρεμπ θα μπορούσε νε επιτύχει την προσχώρηση της Κροατίας στην ευρωζώνη το νωρίτερο το 2023.

Η Κροατία υπέβαλε επίσημο αίτημα να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), κίνηση η οποία συνιστά ένα πρώτο στάδιο στην πορεία ένταξης στην ευρωζώνη, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κροατία στην επιστολή της χαιρετίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι η απόφαση του Ζάγκρεμπ συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρώ».

Πρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως η Κροατία δεσμεύεται μεταξύ άλλων προβεί στις απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναλάβει την τραπεζική εποπτεία της.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η χώρα επιθυμεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τους κανονισμούς για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ταυτόχρονα να καταστήσει την δημόσια διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή.

ΑΚΟΜΗ: Επί τάπητος στο Eurogroup η ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σχετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έναν χρόνο. Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθούν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Ζάγκρεμπ. Αμέσως μετά η Κροατία θα ενταχθεί στον μηχανισμό ERM-2, στον οποίο προβλέπεται να παραμείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρις ότου να μπορέσει να ξεκινήσει την πρακτική προετοιμασία της για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Τέλος, επισημαίνεται πως και η Βουλγαρία εκκίνησε την ίδια διαδικασία το 2018 και θα μπορούσε σύμφωνα με εκτιμήσεις να προσχωρήσει στην ευρωζώνη το νωρίτερο το 2022.

Tags:
Βουλγαρία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομία, Ζάγκρεμπ, Κροατία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK