ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η βύθιση του Κομσομόλετς το 1989, που οδήγησε στον θάνατο 42 ναυτικούς, αποτελεί μία από τις τραγικότερες ιστορίες στο Σοβιετικό Ναυτικό.

Νορβηγοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ανιχνεύσει ραδιενεργή διαρροή από το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Κομσομόλετς, που βυθίστηκε στα νερά της Αρκτικής το 1989.

Δείγματα νερού λήφθηκαν από τον αγωγό εξαερισμού του υποβρυχίου. Και ενώ σε δύο δείγματα δεν βρέθηκε καμία διαρροή, σε τρίτο δείγμα υπήρχε ένδειξη ότι το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν 100.000 φορές υψηλότερη από τη συνηθισμένη σε θαλασσινό νερό, μετάδωσε το κρατικό NRK.

«Τα αποτελέσματα είναι αρχικά. Θε εξετάσουμε τα δείγματα πιο διεξοδικά όταν φτάσουμε στη βάση μας. Τα επίπεδα που βρήκαμε εδώ είναι 100 bq ανά λίτρο» ανέφερε η ερευνήτρια Χίλντε Ελίσε Χέλνταλ, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών.

Η ρώσο-νορβηγική αποστολή μέτρησης ραδιενεργής διαρροής από το Κομσομόλετς ξεκίνησε το Σάββατο.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Στα άδυτα του πιο θανατηφόρου ρωσικού καταδρομικού υποβρυχίου

Η συλλογή δειγμάτων νερού και βυθού θεωρείται ιδιαίτερη πρόκληση με δεδομένο ότι το υποβρύχιο βρίσκεται σε βάθος 1.700 μέτρων. Γι’ αυτό οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο της Νορβηγίας Ægir 6000, που επίσης τράβηξε φωτογραφίες από το σημείο, μία από τις οποίες στη συνέχεια δημοσιεύτηκε από τη Διεύθυνση για την προστασία από τη ραδιενέργεια και την πυρηνική ασφάλεια (DSA).

​Η Χένταλ δήλωσε ότι δεν εξεπλάγην από τα ευρήματα καθώς ρωσική αποστολή του 2007 είχε επίσης εντοπίσει ραδιενεργές εκπομπές από το ναυάγιο.

Προηγούμενες νορβηγικές έρευνες επίσης έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις του ραδιενεργού κέσιου-137 στο νερό γύρω από το βυθισμένο πλοίο την περίοδο 1991-1993. Η Νορβηγία διεξάγει σχετικές έρευνες από το 1990.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Boeing κατασκευάζει πυρηνοκίνητο drone κυνηγό υποβρυχίων (Βίντεο)

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση, προκειμένου να έχουν πρόσφατη γνώση της κατάστασης μόλυνσης στην περιοχή του ναυαγίου. Η παρακολούθηση βοηθά να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών της νορβηγικής αλιευτικής βιομηχανίας» ανέφερε η Χένταλ.

Το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Κομσομόλετς βυθίστηκε στις 7 Απριλίου 1989 μετά από φωτιά που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο. Το υποβρύχιο βυθίστηκε νότιο-δυτικά του νησιού Μπγιορνόγια στην Νορβηγική Θάλασσα και 42 από τα 69 μέλη πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι διασώθηκαν από αλιευτικά αρκετές ώρες μετά την παραμονή τους στο παγωμένο νερό.

Tags:
διαρροή, ραδιενέργεια, Ρωσία, Νορβηγία, ναυάγιο, υποβρύχιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK