06:42 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών του κόσμου βρίσκεται σε διαμάχη με τις αρχές της Αιγύπτου μετά τη δημοπράτηση αρχαιολογικών αντικειμένων.

Οι εισαγγελείς της Αιγύπτου στράφηκαν στην Ιντερπόλ ζητώντας της να «εκδώσει ένταλμα για τον εντοπισμό» αρχαιολογικών αντικειμένων όπως η περιβόητη προτομή του Τουταγχαμών, που πωλήθηκε πρόσφατα από τον οίκο Christie’s για 5.970.000 δολάρια και που θα μπορούσε να έχει πωληθεί παρατύπως.

Η Εθνική Επιτροπή για τον Επαναπατρισμό Αρχαιοτήτων εκτιμά πως το συγκεκριμένο αρχαιολογικό αντικείμενο των 3000 χρόνων μπορεί να είχε κλαπεί κάποτε από τη χώρα.

Μάλιστα προσέλαβαν και μια ομάδα νομικών που θα αναλάβει τη νομική διαμάχη ενώ κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να μην επιτρέψει την εξαγωγή τέτοιων αντικειμένων.

«Η επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της δυσαρέσκεια για την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της πώλησης αιγυπτιακών αρχαιοτήτων χωρίς να παρέχει τα έγγραφα ιδιοκτησίας και τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη νόμιμη εξαγωγή τους από την Αίγυπτο», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή για τον Επαναπατρισμό Αρχαιοτήτων.

Η χώρα αντιτάχθηκε έντονα στην πώληση της συγκεκριμένης προτομής επιμένοντας ότι θα μπορούσε να έχει κλαπεί στη δεκαετία του '70 από έναν από τους αρχαίους ναούς κοντά στο Λούξορ στην Αίγυπτο.

Η αντίδραση συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες και εκκλήσεις από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προς τους Βρετανούς και το αρμόδιο όργανο της UNESCO, ζητώντας να παγώσουν την πώληση.

Tags:
αρχαιολογικά αντικείμενα, κλοπή, πώληση, Τουταγχαμών, Ιντερπόλ, Μεγάλη Βρετανία, δημοπρασία, Αίγυπτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK