05:00 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Παρότι επισήμως το Λονδίνο δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή ξένου κράτους στις διαρροές των τηλεγραφημάτων του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι τροφοδοτούν τα ταμπλόιντ με φήμες.

Το Λονδίνο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως ένα ξένο κράτος βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες διαρροές από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, αλλά αυτό δεν απέτρεψε Βρετανούς αξιωματούχους να τροφοδοτούν τα ταμπλόιντ με αφηγήματα που κατηγορούν τη Ρωσία για την υπόθεση.

Η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί «damage control» μετά την αποκάλυψη των τηλεγραφημάτων του πρέσβη της Βρετανίας στις ΗΠΑ, Κιμ Νταρόκ, στα οποία περιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ ως «ακατάλληλο» και «ανασφαλή».

Ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι φαίνεται να πιστεύουν ότι οι διαρροές προήλθαν από πρόσωπο στο εσωτερικό που δεν επέδειξε αίσθημα «πατριωτισμού», ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δεν δίστασε να «παίξει» με εικασίες των ταμπλόιντ ότι η Ρωσία εμπλέκεται με κάποιον τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαρροές θέλουν τον Βρετανό πρέσβη στις ΗΠΑ να έχει αποκαλέσει τον Τραμπ «ακατάλληλο» και «ανασφαλή»

Πιεζόμενος από τη βρετανική «Sun» για το εάν πίστευε ότι «εχθρικά κράτη όπως η Ρωσία» μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις διαρροές, ο Χαντ εμφανίστηκε πολύ χαρούμενος να αναζωπυρώσει ησύχως τη σχετική φημολογία, παρότι παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να υποπτεύεται πως η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ενεπλάκη στο περιστατικό.

«Φυσικά θα ήταν πολύ ανησυχητικό εάν ήταν πράξη ξένου, εχθρικού κράτους», είπε, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές θα «ακολουθήσουν όλες τις κατευθύνσεις για να καταλάβουν πώς συνέβη αυτό. Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί».

Παρά την φαινομενική έκφραση ανησυχίας, ο Χαντ παραδέχτηκε ότι «δεν έχει δει στοιχεία» που να υποδεικνύουν ότι κάποια ξένη χώρα εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η «Daily Mail» ήταν λίγο πιο δημιουργική προκειμένου να εντάξει τη Ρωσία στο κάδρο. Με μια συρραφή των δηλώσεων του Χαντ στη Sun, το έτερο βρετανικό ταμπλόιντ ισχυρίστηκε ότι είχε μιλήσει με μια «κυβερνητική πηγή» που «σκεφτόταν ότι (η διαρροή) έμοιαζε με κάτι από το playbook της Ρωσίας».

Η Ρωσία έχει αποτελέσει αποδιοπομπαίο τράγο για τη Δύση, με τα ΜΜΕ να συνηθίζουν να κατηγορούν τη Μόσχα για μια σειρά από ύπουλες ενέργειες, που ξεκινούν από το «χακάρισμα» εκλογών μέχρι… την εκπαίδευση φαλαινών για κατασκοπεία στη Σκανδιναβία!

Η απειλή, βέβαια, της Ρωσίας μπορεί να είναι ελαφρώς υπερβολική. Άλλωστε, ένα σύστημα συναγερμού που δημιουργήθηκε από την ΕΕ για να ανιχνεύει «ρωσική ανάμειξη» δεν έχει ακόμη σημάνει κατά τους έξι μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.

Tags:
Ρωσία, Κιμ Νταρόκ, διαρροή, Ντόναλντ Τραμπ, πρέσβης, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK