02:05 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Άποψη της Τεχεράνης, πρωτεύουσας του Ιράν

Νέα προειδοποίηση της Τεχεράνης: Οι αμερικανικές βάσεις είναι εντός της εμβέλειας των πυραύλων μας

© Fotolia / Borna_Mir
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις, προειδοποιώντας το Ιράν ότι είναι εντός της εμβέλειας των ισραηλινών μαχητικών.

Την Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ιράν, Χουσείν Νεχάτ, προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξαλείψει τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στον Κόλπο εάν η Ουάσινγκτον επιτεθεί στο Ιράν, αυξάνοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι αμερικανικές βάσεις βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων μας ... Οι πύραυλοι μας θα καταστρέψουν τα αεροπλανοφόρα τους αν κάνουν το λάθος να επιτεθούν στο Ιράν», προειδοποίησε ο Νεχάτ. «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν», συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Al-Masdar News, ο Νεχάτ πρόσθεσε επίσης ότι ο πόλεμος δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Τραμπ και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να «σύρει την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί υπό την μέγιστη δυνατή πίεση».

«Το Ιράν έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ και τώρα προκαλεί ανησυχία στη Σαουδική Αραβία, την Αμερική και το Ισραήλ. Η Τεχεράνη μάχεται στα σύνορα του εχθρού και όχι στα σύνορά της», ανέφερε.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αρχηγός Φρουρών της Επανάστασης: Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά, ο κόσμος το γνωρίζει

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης έφερε η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, με τις ΗΠΑ να «δείχνουν» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Tags:
Μπενιαμίν Νετανιάχου, πύραυλοι, Τεχεράνη, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK