ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Νωρίτερα, το τούρκικο γεωτρύπανο Γιαβούζ έριξε άγκυρα κοντά στην Κύπρο για να ξεκινήσει γεώτρηση. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και η κυβέρνηση της Κύπρου διαμαρτυρήθηκαν για την κίνηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν για δεύτερη φορά την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στην Κύπρο επειδή η προκλητική αυτή κίνηση μονάχα θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μοργκάν Ορτέιγκους, σε δελτίο τύπου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου και την πιο πρόσφατη αποστολή του σκάφους Yavuz από τη χερσόνησο της Καρπασίας», δήλωσε η Ορτέιγκους την Τρίτη. «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», κατέληξε.

Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι το «προκλητικό βήμα» μόνο θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, ανέφερε η ανακοίνωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: ΥΠΕΞ για κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο

Ολοκληρώνοντας, στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση των ΗΠΑ ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Tags:
γεωτρήσεις, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, Τουρκία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK