ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της Τουρκίας, μετά την αγκυροβόληση του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ κοντά στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσει γεώτρησεις.

Η Κύπρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά την αγκυροβόληση του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ κοντά στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσει γεώτρησεις.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της και η κυβέρνησή μας κινητοποιεί όλα τα νομικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δήλωση του στην ελληνική κρατική τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε χτες, με ανακοίνωσή του την «επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομης γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ», σημειώνοντας πως «πρόκειται για παράνομη ενέργεια που «αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάλεσμα του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία να διακόψει τις εργασίες γεώτρησης στην Κύπρο

Αντίδραση υπήρξε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες που κάλεσαν για δεύτερη φορά την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στην Κύπρο «επειδή η προκλητική αυτή κίνηση μονάχα θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

ΑΚΟΜΑ: ΥΠΕΞ για κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φετίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις έχουν εκφράσει το ρωσικό και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου». 

 

Tags:
ΗΠΑ, γεωτρήσεις, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK