05:31 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει τις κυρώσεις εξαιτίας της κατάρριψης drone πάνω από το Στενό του Ορμούζ από την ιρανική άμυνα που έκανε λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου της. Οι ΗΠΑ απάντησαν με κυρώσεις κατά του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και άτομα στο κοντινό του περιβάλλον.

Την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της πολιτικής για άσκηση της μέγιστης πίεσης. Κατηγόρησε τη χώρα ότι παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία πολύ πριν ανακοινώσει τη σταδιακή υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή.

«Το Ιράν εδώ και καιρό εμπλουτίζει κρυφά, σε πλήρη παραβίαση της απαίσιας συμφωνίας ύψους 150 δισ. δολαρίων που έγινε από τον Τζον Κέρι και την κυβέρνηση Ομπάμα. Θυμηθείτε ότι η συμφωνία έληγε σε μερικά χρόνια. Οι κυρώσεις σύντομα θα αυξηθούν ουσιαστικά» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

​Το νέο πακέτο μονομερών οικονομικών μέτρων έρχεται στον απόηχο των ανακοινώσεων της Τεχεράνης ότι η χώρα έχει υπερβεί τα όρια στην ένταση του χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου και των ορίων του βαθμού εμπλουτισμού που είχαν τεθεί από την πυρηνική συμφωνία.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας Πρέσβης, Τζάκι Γουόλκοτ είχε καλέσει το Ιράν να πάρει πίσω της κινήσεις στον τομέα των πυρηνικών και να σταματήσει οποιαδήποτε σχέδια περαιτέρω εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.

Στις 8 Μαΐου 2018, η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε πλήρως από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) ή αλλιώς συμφωνία για τα πυρηνικά και άρχισε να επιβάλλει ξανά κυρώσεις στο Ιράν.

Tags:
πυρηνική συμφωνία, Ιράν, κυρώσεις κατά Ιράν, κυρώσεις, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK