05:04 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε αναφέρθει σε «στοχευμένα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητάς της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιώντας ουσιαστικά για λήψη μέτρων από την ΕΕ στη βάση και της πρόσφατης ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής περί στοχευμένων μέτρων.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ «παρά τις καλύτερες των προθέσεων για διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και οι προκλήσεις της κυριαρχίας της χώρας – μέλους Κύπρου θα οδηγήσει αναπόφευκτα την ΕΕ να απαντήσει σε πλήρη αλληλεγγύη όπως έχει συμφωνηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής».

​Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε αναφέρει ότι τα συμπεράσματα αφορούν σε «στοχευμένα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητάς της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Ερντογάν: Εργαζόμαστε για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αδερφών μας

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διευκρινίσει σχετικά με το είδος των προτεινόμενων κυρώσεων, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον προσεχή Ιούλιο, ότι μπορεί να είναι μέτρα που αφορούν κυρώσεις εναντίον προσώπων και εταιρειών, «πάγωμα» του διαλόγου και της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά και μέτρα που μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει σχετικά με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις ότι «δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε εργασίες σε κάποιου άλλου την περιοχή. Κάνουμε δικά μας βήματα εκεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα κυρίως των Τούρκων αδερφών μας στη Βόρεια Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αναστασιάδης: Η ΕΕ περνά από τη φραστική στην έμπρακτη στήριξη της Κύπρου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε από την πλευρά του ότι το πλοίο Πορθητής έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές Μαΐου και ότι το Γιαβούζ έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Tags:
Τουρκία, Σύνοδος Κορυφής, Κυπριακή ΑΟΖ, Ντόναλντ Τουσκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK