14:54 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας εξέφρασε τις ανησυχίες της για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, όπου οι αρχές επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την ανησυχία της για την δημιουργία μιας αποκαλούμενης αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, από τις αρχές του Μαυροβουνίου εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης αναφορικά με τις επισκοπές του Πατριαρχείου της Σερβίας στην επικράτεια του Μαυροβουνίου, όπου εδώ και αρκετά χρόνια η ενότητα της Ορθοδοξίας υποφέρει από τις σχισματικές ενέργειες της αποκαλούμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου... Βλέπουμε με ανησυχία τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των αρχών του Μαυροβουνίου και τους ζητούμε να σταματήσουν να κάνουν διακρίσεις και προκαλούν σύγχυση στην ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θα ορθωσουμε το ανάστημά μας προς υπεράσπισή της », αναφέρει το τμήμα εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη δήλωση, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει ρητά την ανησυχία της για το νομοσχέδιο που αφορά την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησής και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, το οποίο έφεραν στο προσκήνιο οι αρχές του Μαυροβουνίου τον περασμένο Μάιο.

Το έγγραφο περιέχει μέτρα μεροληπτικής μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης από την κυβέρνηση των ιδιοκτησιών του Πατριαρχείου της Σερβίας, όπως κτίρια και μοναστήρια, σύμφωνα με την ίδια δήλωση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η Ιερά Συνέλευση των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο «αντιευρωπαϊκό» και δήλωσε πως αντιπροσωπεύει μια «άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές εκκλησιαστικές υποθέσεις».

Τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας θα επιδιώξει την ανεξαρτησία της «αυτοκέφαλης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου».

Ο αρχιεπίσκοπος Βέλιμπορ Τζόμιτς, συντονιστής του νομικού συμβουλίου της ορθόδοξης ένωσης Μητροπόλεων του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου είχαν αρνηθεί το δικαίωμα παραμονής στη χώρα στο 10% του σερβικού κλήρου.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος δήλωσε ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του σχίσματος στην Ουκρανία και των προσπαθειών για δημιουργία μιας «αυτοκέφαλης εκκλησίας» στο Μαυροβούνιο.

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Εκκλησία της Ελλάδος να αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία
Εκλογή Έλληνα επισκόπου στην Ουκρανία - Τι λέει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας
Tags:
Μαυροβούνιο, σχίσμα, Σερβική ορθόδοξη εκκλησία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK