21:22 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ευρωπαϊκή Ένωση

Εκπρόσωπος της Μογκερίνι: Προτείναμε αρκετά πιθανά μέτρα για την Τουρκία

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης της ΕΕ που έφερε νωρίτερα στο φως το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «παγώσει» τις συνομιλίες με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία που αφορά τις αεροπορικές μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ έχουν προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ αρκετές πιθανές ενέργειες σχετικά με τη δραστηριότητα της Τουρκίας ανοικτά των ακτών της Κύπρου, δήλωσε την Πέμπτη η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπέβαλαν αυτήν την εβδομάδα προτάσεις προς το Συμβούλιο σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ως απάντηση στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο να τα προωθήσει», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης της ΕΕ που έφερε νωρίτερα στο φως το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «παγώσει» τις συνομιλίες με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία που αφορά τις αεροπορικές μεταφορές.

Παράλληλα, θα αναστείλει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για τον επόμενο χρόνο, λόγω των παράνομων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Κύπρο, όπως αναφέρει προσχέδιο δήλωσης της ΕΕ που φέρνει στο φως το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς πάγωμα η χρηματοδότηση της ΕΕ στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Η κοινή απόφαση αυτή της ΕΕ, η οποία ενδέχεται και να αλλάξει, θα συζητηθεί μεταξύ των απεσταλμένων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με στόχο την υιοθέτησή μιας κοινής στάσης κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ παρά την αρνητική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο τουρκικά πλοία - γεωτρύπανα, το Γιαβούζ και το Φατίχ, βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Σχετικά:

Προς πάγωμα η χρηματοδότηση της ΕΕ στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Tags:
γεωτρήσεις, Κυπριακή ΑΟΖ, κυρώσεις, Μέτρα, Φεντερίκα Μογκερίνι, ΕΕ, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK