21:30 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου την Παρασκευή. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε οι τουρκικές κυρώσεις θα παραπεμφθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Αδιέξοδο επήλθε στις συζητήσεις των μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι «28» δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Αιτία αποτέλεσαν οι ενστάσεις της Κύπρου επί του κειμένου που προωθήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο του επίμαχου κειμένου, αναγραφόταν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο νέες Navtex από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Ωστόσο, η Λευκωσία – σύμφωνα με το ΑΜΠΕ – αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη φράση, επιθυμώντας να προστεθεί η φράση «στοχευμένα μέτρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα εξεταστεί εκ νέου την Παρασκευή.

Εφόσον και πάλι δεν επέλθει συμφωνία, τότε το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Δευτέρα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο κείμενο, σ’ αυτό περιγράφονταν τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Κομισιόν εναντίον των τουρκικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοιχτά της Καρπασίας το «Γιαβούζ»

Υπενθυμίζεται ότι οι προωθούμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών, και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων, καθώς και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Σχετικά:

Ανησυχία ρωσικού ΥΠΕΞ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ
Αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
ΥΠΕΞ για κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο
Δύο νέες Navtex από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ
Tags:
κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, πλοίο, γεωτρήσεις, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK