ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης, το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο του Σουδάν ανακοίνωσε πως οι αρχές της χώρας απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει 12 αξιωματικούς του Στρατού που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο πρόσφατο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή ο Τζαμάλ Ομάρ Ιμπραήμ, επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC).

Αργά την Πέμπτη, το TMC δήλωσε ότι είχε αποτρέψει μια απόπειρα πραξικοπήματος.

«Απόψε, 12 στελέχη έχουν συλληφθεί, επτά από τους οποίους είναι μέλη του στρατού και πέντε εν αποστρατεία. Ωστόσο σημειώθηκαν και άλλες συλλήψεις, ιδίως [η σύλληψη] του πρωτεργάτη αυτού του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική ανατροπή για να εμποδίσουν τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του στρατιωτικού συμβουλίου και των [αντιπολιτευτικών] δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή», ανέφερε ο Ιμπραήμ.

Η επιτροπή ασφαλείας είχε αρχίσει να ανακρίνει τους κρατούμενους οι οποίοι θα υποβληθούν σε δίκαιη δίκη, πρόσθεσε ο Ιμπραήμ.

Ο Μοχάμεντ Έλ Χάσεν Λεμπάτ, απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης που μεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ του TMC και της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η μεικτή επιτροπή, που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, έπρεπε να έχει λάβει το σχέδιο συμφωνίας για το πολιτικό σύστημα του Σουδάν αργά την Πέμπτη, αλλά αυτό δεν συνέβη λόγω ορισμένων τεχνικών δυσκολιών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λεμπάτ ανακοίνωσε ότι το TMC και η αντιπολίτευση είχαν φτάσει σε συμφωνία να συγκροτήσουν ένα κοινό συμβούλιο για να διοικήσουν τη χώρα για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών.

Στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι θα αναλάβουν εκ περιτροπής την ηγεσία του συμβουλίου. Οι πλευρές συμφώνησαν επίσης να διαμορφώσουν στη συνέχεια μια πολιτική κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες. Επιπλέον, αποφάσισαν επίσης να διεξάγουν διαφανή έρευνα σχετικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στις αρχές Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα απόπειρα πραξικοπήματος φέρεται να απετράπη στο Σουδάν

Τον Απρίλιο, το Σουδάν κλονίστηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ακολούθησε μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν, με την αντιπολίτευση να ζητά τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Tags:
Ένοπλες Δυνάμεις, στρατός, συμβούλιο, Χαρτούμ, Σουδάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK