12:57 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στις 4 Ιουλίου, οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές του Γιβραλτάρ κατάσχεσαν πλοίο, ισχυριζόμενες ότι φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Κάλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο να απελευθερώσει άμεσα το ιρανικό τάνκερ, το οποίο κρατείται στο Γιβραλτάρ, απηύθυνε το Ιράν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Μουσαβί.

«Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και έχει συνέπειες... Τα νομικά προσχήματα για την κατάσχεση του πλοίο δεν είναι έγκυρα... Η απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών... Οι ξένες δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή επειδή το Ιράν και οι υπόλοιπες χώρες είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Μουσαβί.

Στις 4 Ιουλίου, οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές του Γιβραλτάρ κατάσχεσαν πλοίο, ισχυριζόμενες ότι φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας εξέδωσε σύσταση σε βρετανικά εμπορικά πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ να επιδείξουν προσοχή και να θέσουν σε αυξημένη επιφυλακή την ασφάλειά τους σε περίπτωση που προσεγγιστούν από «επιθετικά» ιρανικά περιπολικά σκάφη, μετέδωσε το Sky News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την επίτευξη μιας διεθνούς λύσης για τη διασφάλιση της διεθνούς ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Το βρετανικό δημοσίευμα έρχεται την ίδια μέρα που υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι πέντε οπλισμένα ιρανικά σκάφη είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο British Heritage που ταξίδευε στον Περσικό Κόλπο, αλλά φέρεται να αποχώρησαν μετά από προειδοποίηση από το συνοδευτικό πολεμικό πλοίο Royal HMS Montrose.

Ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC)  απέρριψαν τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι σκάφη τους δεν είχαν προσεγγίσει βρετανικά πλοία τις τελευταίες 24 ώρες.

Σχετικά:

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν αρνούνται ότι προσπάθησαν να σταματήσουν το βρετανικό τάνκερ
Tags:
Στενά του Ορμούζ, δεξαμενόπλοιο, τάνκερ, Γιβραλτάρ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK