13:04 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κρίση στη Βενεζουέλα (319)
0 61
Βρείτε μας

Πώς σχολιάζουν καθηγητές στο Sputnik την κίνηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις εντολές των ΗΠΑ και μάλιστα είναι λίγο παράδοξο καθώς ακόμα και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει ξεχάσει τον Γκουαϊδό, καθώς δεν έχει πλέον την αποδοχή που είχε από αυτήν», λέει χαρακτηριστικά στο Sputnik o Δηµήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες, καθώς και της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Η αναγνώριση Γκουαϊδό από την Ελλάδα έρχεται τη στιγμή που κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέληξαν σε μία σημαντική συμφωνία, περί καθιέρωσης ενός ειρηνευτικού διαλόγου.

«Σε κάθε περίπτωση είναι μια ενέργεια απολύτως άστοχη και αρνητική καθώς αναγνωρίζει ως ηγέτη ενός κράτους έναν επίδοξο πραξικοπηματία. Η Βενεζουέλα μετά από νόμιμες εκλογές που δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανέναν, πέρα από τις ΗΠΑ, έχει εκλεγμένο πρόεδρο, τον Νικολάς Μαδούρο», προσθέτει ο καθηγητής.

Η ελληνική κυβέρνηση «αποφάσισε να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές», σημειώνεται στο ανακοινωθέν του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά με αυτό ο Δ. Καλτσώνης επισημαίνει:

«Από την πολιτική αλλαγή Τσάβες έχουν γίνει αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο εκλεγμένος πρόεδρος υπερίσχυσε με μεγάλη πλειοψηφία, ωστόσο από κανέναν διεθνή παρατηρητή δεν διατυπώθηκε κάποια ένσταση για την εκλογική διαδικασία, παρά μόνο από κάποια ακραία στοιχεία της δεξιάς αντιπολίτευσης, τα οποία παραπονέθηκαν, επειδή τα περίπτερα του Μαδούρο βρίσκονταν κοντά στα εκλογικά τμήματα. Μια πραγματικά αστεία αιτίαση».  

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής αναφέρεται στον Γκουάιδο και στο τι επιχείρησε να κάνει στη χώρα του.

«Ο Χουάν Γκουάιδο είναι ένας πολιτικός που έχει ελάχιστη επιρροή μέσα στη Βενεζουέλα, ήταν ένας άγνωστος ο οποίος ανασύρθηκε από το πουθενά προκειμένου να γίνει προσπάθεια να ανακηρυχθεί πρόεδρος ενώ ήταν βουλευτής και πρόεδρος τη Εθνοσυνέλευσης. Για να δώσουμε το μέτριο σύγκρισης είναι σαν να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ, η πρόεδρος του Κογκρέσου. Ηγήθηκε μιας προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα στην καταπάτηση του Συντάγματος για την ανατροπή ακόμα και τη δολοφονία του προέδρου Μαδούρο. Σε οποιαδήποτε  πολιτισμένη χώρα, τέτοιου είδους ενέργειες τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει (και τι δεν σημαίνει) η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ελλάδα

Παράλληλα, εκφράζει την αποψή του για το τι θα γίνει, αν αλλάξει το καθεστώς στη Βενεζουέλα και επικρατήσουν πολιτικοί που ευνοούνται από τις ΗΠΑ.

«Είναι εμφανές ότι αν επικρατήσουν άτομα που τυγχάνουν της εύνοιας ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο πετρελαϊκός τομέας θα ιδιωτικοποιηθεί και πιθανότατα να τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο, θα γίνει κυριολεκτικά πλιάτσικο στη χώρα. Την ίδια στιγμή, θα επανέλθει το ΔΝΤ και ο λαός της χώρας αυτής θα υποπέσει σε μια μόνιμη φτώχεια».

Για «δουλική κυβέρνηση πλήρως υπάκουη στον ευρωατλαντικό άξονα», κάνει λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και  διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».

«Με την κίνηση αυτή φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι δουλικότερη όλων των ευρωατλαντικών δούλων. Επαναφέρει το θέμα του ξεχασμένου Γκουάιδο, θέλοντας με μια πρώτη κίνηση να δηλώσει ότι κάνει αυτά που επιθυμεί ο πρόεδρος Τραμπ και ο ευρωατλαντικός άξονας. Υποδηλώνει ότι αποδέχεται τον επικεφαλής του άξονα δηλαδή τις ΗΠΑ και όσα ζητούν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«ΗΠΑ και ΕΕ αποτελούν τον σημερινό άξονα του τρίτου θερμού παγκοσμίου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας διαφορετικός πόλεμος μετατόπισης δυνάμεων, ισχύος οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικοτεχνικής.. Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και αυτό που επιχειρείται στη Βενεζουέλα», προσθέτει ο καθηγητής.

«Ξεχνούν ή θέλουν να ξεχάσουν ότι ο Γκουαϊδό είναι μια μαριονέτα που αυτοαναγορεύτηκε σε εκτελούντα χρέη προέδρου. Είναι σαν να πει ένας τυχαίος πολιτικός σε κάποια χώρα ότι αναγορεύεται πρόεδρος και ζητά διεθνή στήριξη για να επιτύχει εξωθεσμική αλλαγή καθεστώτος και κατά παράβαση όλων των θεσμών και τον νόμων του Συντάγματος ενός κυρίαρχου κράτους. Πρόκειται για εμπόλεμη πράξη αυτό που επιχείρησε να κάνει», καταλήγει ο Δ. Πατέλης.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της έχοντας στο επίκεντρο τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο και τον αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουαϊδό, μαζί με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Από την πλευρά τους, η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν εκφράσει ρητά την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (319)

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Tags:
ΕΕ, ΗΠΑ, Κυβέρνηση, πραξικόπημα, Υπουργείο Εξωτερικών, Χουάν Γκουαϊδό, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK