14:45 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα που αναμένεται να υιοθετήσουν σε βάρος της Τουρκίας, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συμφωνία επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, φέρονται να κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ. 

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο σημειώνεται ότι η ΕΕ θα «παγώσει» τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προς πάγωμα η χρηματοδότηση της ΕΕ στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι χθες, υπήρξε αδιέξοδο στις συζητήσεις των μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, λόγω ενστάσεων από μέρους της Κύπρου για το κείμενο που προωθήθηκε. 

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η ένσταση της Κύπρου είχε να κάνει με την τελευταία παράγραφο του κειμένου, όπου αναγραφόταν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Σε σχέση με αυτό, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για «στοχευμένα μέτρα» υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας.

Την ίδια μέρα, αναμένεται να πάει ως τελική συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σήμερα, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση διεμήνυσε την αποφασιστικότητά της να «προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο», διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι

Tags:
Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, γεωτρήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK