23:14 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Τουρκική σημαία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η κοινή χρήση των κυπριακών πηγών θα συνεισφέρει στην ειρήνη

© AP Photo / Kostas Tsironis
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση για κοινή χρήση των κυπριακών πηγών, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ειρήνης, της συνεργασίας και θα αποτελέσει βάση για την επίλυση του Κυπριακού».

Την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για κοινή χρήση των πηγών της Κύπρου στηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση για κοινή χρήση των κυπριακών πηγών, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ειρήνης, της συνεργασίας και θα αποτελέσει βάση για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Οι Τουρκοκυπριακές αρχές υπέβαλαν την πρότασή τους στην κυπριακή κυβέρνηση ζητώντας συνεργασία στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, η πρόταση υποβλήθηκε μέσω του ΟΗΕ και περιλαμβάνει συνεργασία στην έρευνα και εξαγωγή υδρογονανθράκων γύρω από το νησί.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη «να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο».

Εξάλλου, πληροφορίες έφεραν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο σημειώνεται ότι η ΕΕ θα «παγώσει» τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, έρευνες, Κυπριακή ΑΟΖ, Υδρογονάνθρακες, Κύπρος, τουρκοκύπριοι, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK