17:32 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εμπορικού μηχανισμού με το Ιράν για να επιτρέψει στα κράτη – μέλη της να αποφύγουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά το Ιράν δήλωσε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο δεν είναι χρήσιμο αν δεν συμπεριλάβει και πωλήσεις πετρελαίου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες το 2015 υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης της συμφωνίας, αλλά δεν επέδειξαν την προθυμία τους να επενδύσουν για να τη διασώσουν, είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόθυμοι να διατηρήσουν τη συμφωνία JCPOA, αλλά δεν είδαμε ακόμα την Ευρώπη να είναι έτοιμη για μια επένδυση», δήλωσε ο κ. Ζαρίφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Press TV.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δήλωση προθέσεων είναι εντελώς διαφορετική από την ετοιμότητα που πρέπει αν επιδείξει κανείς για να διασώσει τη συμφωνία και καταλόγισε την Ευρώπη πως δεν έχει κάνει τις απαιτούμενες επενδύσεις πως αυτήν την κατεύθυνση.

Με την υποστήριξη της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας - τρεις από τις χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία το 2015 - δημιουργήθηκε ο εμπορικός μηχανισμός INSTEX, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018 και την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

Ο μηχανισμός INSTEX επιτρέπει στην Ευρώπη και το Ιράν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζεται στο εμπόριο βασικών ειδών όπως τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το Ιράν πιέζει ο μηχανισμός να συμπεριλάβει και το αργό πετρέλαιο, μία από τις κύριες πηγές εξαγωγών της Τεχεράνης, αλλά οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραμένουν προσεκτικοί, φοβούμενοι αντίδραση των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, η Ιταλία και η Ελλάδα, δύο μεγάλοι εισαγωγείς αργού πετρελαίου από το Ιράν, διέκοψαν το εμπόριο πετρελαίου με τη χώρα μετά την άρση των εξαιρέσεων των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις. Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ακολούθησαν το παράδειγμα, αφήνοντας την Κίνα ως τον μοναδικό σημαντικό εισαγωγέα πετρελαίου από το Ιράν.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης έφερε η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, εντός του Ιουνίου, με τις ΗΠΑ να «δείχνουν» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στα Στενά του Ορμούζ, 70 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 14 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ιράν.

Το ένα πλοίο ήταν το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά και υπό τη διαχείριση της εταιρείας Bernhard Schulte Shipmanagement, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το άλλο ήταν το πλοίο Front Altair, με σημαία των νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας, Frontline.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες στις 20 Ιουνίου, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Ουάσιγκτον αποσύρει τις κυρώσεις και παραιτηθεί από τον «εκφοβισμό».

Σχετικά:

Ρουχανί: Το Ιράν έτοιμο να διεξαγάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ αν οι κυρώσεις αποσυρθούν
Το Ιράν καλεί τη Βρετανία να αποδεσμεύσει άμεσα το τάνκερ που κρατείται στο Γιβραλτάρ
Αύξηση του εμπορίου μεταξύ του Ιράν και του Ομάν εν μέσω εντάσεων στον Περσικό Κόλπο
Τραμπ: Οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα αυξηθούν σύντομα
Αξιωματούχος ΗΠΑ σε Ιράν: Υπαναχωρήστε στο ζήτημα των πυρηνικών για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας
Tags:
Στενά του Ορμούζ, drones, Drone, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά, Χασάν Ρουχανί, Ουάσινγκτον, Ουάσιγκτον, Τεχεράνη, ΗΠΑ, Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK