19:36 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (132)
0 0 0
Βρείτε μας

Η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας για την προμήθεια των S-400 υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία έχει δεχθεί κριτική από τις ΗΠΑ που εκφράζει ανησυχίες για λόγους ασφαλείας.

Η Άγκυρα έδωσε το λόγο της και αγόρασε από την Ρωσία τα S-400, τα ισχυρότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στον κόσμο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή την έναρξη παραδόσεων των S-400 στην χώρα. Οι μεταγενέστερες πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας.

«Η παράδοση του S-400 έχει αρχίσει, 8 αεροσκάφη έφτασαν, και όλα τα άλλα θα φτάσουν επίσης. Τι λέχθηκε γι' αυτό; Δεν θα το αγοράσουμε, ότι δεν θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Ναι, τον Απρίλιο του 2020, τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν πλήρως. Εμείς, οι Τούρκοι, στηρίζουμε το λόγο μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Το S-400 είναι το ισχυρότερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε μαζί με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2017. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο ικανοποιητικοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας από κοινού με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν: Στη Ρωσία 100 Τούρκοι ειδικοί για να εκπαιδευτούν πάνω στους S-400

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα, η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφάσισει μια δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των συστημάτων S-400, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.

 

 

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (132)
Tags:
μαχητικά, αντιαεροπορική άμυνα, αντιαεροπορικά, πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, F-35, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK