07:37 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Το τουρκικό πλοίο Πορθητής

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις συνομιλίες δεν θα εμποδίσει τις γεωτρήσεις

© AP Photo / Lefteris Pitarakis
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ακόμη, το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ, κατέστησε σαφές πως η Άγκυρα θα προστατέψει τα δικαιώματα της και των Τουρκοκυπρίων, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες δεν πρόκειται να εμποδίσει τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση - απάντηση στα μέτρα που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι του οργανισμού.

«Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα εντείνει επίσης τις δραστηριότητές της σε αυτή την περιοχή», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός οργανισμός Anadolu.

 

Προηγουμένως, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισαν την μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και την αναστολή διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών.

Συγκεκριμένα, οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

«Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας» να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών. Συμφώνησαν επίσης να μην διεξάγουν για την ώρα το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020. Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη.

Το συμβούλιο τονίζει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή στο πλαίσιο και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου να συνεχίσουν τις εργασίες για στοχευμένα μέτρα εν όψει «των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Βερολίνο καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την παράνομη γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου

Διαμηνύει ότι «το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει».

Οι 28 υπενθυμίζουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας κλιμακώθηκε το 2011, όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών του νησιού. Η Άγκυρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Λευκωσίας περί κυπριακής ΑΟΖ.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες, η Τουρκία απέστειλε δύο πλοία για να διερευνήσει πεδία φυσικού αερίου στα βορειοανατολικά παράλια της Κύπρου, τα οποία αντιμετωπίζει ως ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της. Η κίνηση προκάλεσε ισχυρότατες αντιδράσεις από την Λευκωσία.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τον Ιούνιο, ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλους φορείς να υποβάλουν πιθανές επιλογές ανταπόκρισης στις τουρκικές κινήσεις.

Tags:
συνομιλίες, Μέτρα, υπουργείο Εξωτερικών, Μεσόγειος, γεωτρήσεις, ΕΕ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK