06:23 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ είναι πάντα ευπρόσδεκτες για διαπραγματεύσεις

© Sputnik / Grigory Sysoev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πρόθυμο για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ το Ιράν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζαβάντ Ζαρίφ, εάν η Ουάσινγκτον κάνει πρώτα τα απαραίτητα βήματα.

Το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον είναι πάντα ευπρόσδεκτη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, αλλά πρέπει να άρει τις κυρώσεις, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαβάντ Ζαρίφ.

«Εάν αποσυρθούν αυτές οι κυρώσεις (...), τότε υπάρχει διάπλατος χώρος για διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το NBC News. 

«Οι ΗΠΑ είναι αυτές που έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και είναι πάντα ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν», σημείωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη για συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο ίδιος παρατήρησε επίσης ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων εδώ και πολύ καιρό. 

«Εάν ενδιαφερόμασταν να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα, θα το είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό», επεσήμανε ο ίδιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζαρίφ κατά Ευρωπαίων: «Δεν επενδύουν στη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας»

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και στους φόβους που εκφράζονται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο, ο Ζαρίφ υποβάθμισε την πιθανότητα μιας ένοπλης σύρραξης. 

«Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θέλει πόλεμο. Αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι που τον περιτριγυρίζουν δεν θα είχαν πρόβλημα», επεσήμανε.

Και συνέχισε: «Αλλά δεν νομίζω ότι θα το επιτύχουν, γιατί στο τέλος της ημέρας, θεωρώ ότι πρυτανεύσει η λογική. Οι άνθρωποι ξέρουν ότι το Ιράν είναι μια μεγάλη, υπερήφανη χώρα. Και δεν θα πάρουμε ελαφρά μια στρατιωτική επίθεση». 

Αναφορικά με το τι αναμένει από ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις, ο Ζαρίφ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια «win-win κατάσταση, όπως σε κάθε άλλη διαπραγμάτευση».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Κλιμακώθηκαν τον φετινό Ιούνιο, μετά από την κατάρριψη αμερικανικού drone από το Ιράν, επειδή όπως υποστήριξε, πέρασε τα ιρανικά σύνορα. Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδίαζαν επίθεση σε βάρος του Ιράν, την οποία όμως όπως είπε ο ίδιος, σταμάτησε δέκα λεπτά προτού πραγματοποιηθεί. 

Tags:
ΗΠΑ, Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK