10:58 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Στόλτενμπεργκ: Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μίλησε για απομάκρυνση της Τουρκίας από την Συμμαχία

© AFP 2019 / EMMANUEL DUNAND
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (112)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είχε καταστήσει αδύνατο το να παραμείνει η Άγκυρα στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι κανένα από τα μέλη του μπλοκ δεν έθεσε θέμα αποκλεισμού της Άγκυρας από τη συμμαχία για τα συστήματα S-400, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά συστήματα δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και κανένας σύμμαχος δεν έχει θέσει το ζήτημα καθόλου, διότι όλοι βλέπουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια του Aspen Security Forum στην πόλη του Άσπεν στις ΗΠΑ την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε αν κάποιο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ζήτησε να απομακρυνθεί η Τουρκία από την Συμμαχία λόγω της προμήθειας των S-400 που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον τους.

​Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έχει καταδικάσει την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσουν την συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω της προμήθειας των συστημάτων S-400, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο μονομερές βήμα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στις διμερείς σχέσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «αποφύγουν αυτό το λάθος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις στρατηγικές μας σχέσεις».

​Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί πως το S-400 απειλεί τα μαχητικά F-35 ήταν αβάσιμοι.

«Η πρόταση της Τουρκίας να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας μαζί με το ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό, η οποία παρέμεινε αναπάντητη, είναι το πιο εμφανές σημάδι προκατάληψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η απροθυμία της Ουάσινγκτον να λύσει το θέμα με καλή τη πίστει», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ήδη να εφαρμόσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των συστημάτων S-400 και τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτό το μήνα.

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (112)
Tags:
S-400, F-35, Υπουργείο Εξωτερικών, Γενς Στόλτενμπεργκ, Τουρκία, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK