11:27 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ: Το Ιράν θα πληρώσει που βάζει στο στόχαστρό του τις ΗΠΑ

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι οι ΗΠΑ κατέρριψαν το ιρανικό drone, παρά το βίντεο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν καταρρίφθηκε drone της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα πληρώσει που βάζει στο στόχαστρο των στρατιωτικών επιχειρήσεών του τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα, πιο βαρύ από ποτέ, αν κάνει κάτι «ηλίθιο» ενάντια στις ΗΠΑ.

Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι οι ΗΠΑ κατέρριψαν το ιρανικό drone, παρά το βίντεο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν καταρρίφθηκε drone της Τεχεράνης.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε μετά τις αμερικανικές αιτιάσεις περί κατάρριψης του drone και σαν απόδειξη ότι επέστρεψε στη βάση του.

Ανώνυμη πηγή στον Λευκό Οίκο είχε πει στο Reuters ότι έχει στοιχεία πως οι ΗΠΑ κατέρριψαν το drone.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι το αμερικανικό πλοίο USS Boxer, το οποίο βρίσκεται στα Στενά του Ορμούζ, κατέρριψε ιρανικό drone που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε πλησιάσει το σκάφος και δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις.

Το Ιράν αρνήθηκε τις συγκεκριμένες αιτιάσεις, σημειώνοντας πως δεν έχασε πρόσφατα κανένα drone. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, οι ΗΠΑ ενδέχεται να κατέρριψαν δικό τους drone.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης έφερε η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, εντός του Ιουνίου, με τις ΗΠΑ να «δείχνουν» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στα Στενά του Ορμούζ, 70 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 14 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ιράν.

Το ένα πλοίο ήταν το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά και υπό τη διαχείριση της εταιρείας Bernhard Schulte Shipmanagement, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το άλλο ήταν το πλοίο Front Altair, με σημαία των νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας, Frontline.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες στις 20 Ιουνίου, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Σχετικά:

Τραμπ: Βέβαιη η Ουάσιγκτον ότι κατέρριψε το ιρανικό drone
Το Ιράν υποστηρίζει ότι βίντεο αποδεικνύει πως δεν καταρρίφθηκε drone από τις ΗΠΑ
Ιρανικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ μπορεί να κατέρριψαν δικό τους drone κατά λάθος
Ιρανικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε πληροφορίες για καταρριφθέν drone στα στενά του Ορμούζ
Τραμπ: Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ κατέστρεψε ιρανικό drone στα Στενά του Ορμούζ
Tags:
Στενά του Ορμούζ, Drone, drones, πυρηνική συμφωνία, Ντόναλντ Τραμπ, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK