19:34 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Πεκίνο και η Πνομ Πενχ υπέγραψαν την άνοιξη μια μυστική συμφωνία που επέτρεψε στην Κίνα να χρησιμοποιήσει μια ναυτική βάση στην Καμπότζη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η συμφωνία, η Κίνα έλαβε το αποκλειστικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη ναυτική βάση Ream στον κόλπο της Ταϊλάνδης κοντά σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, το οποίο κατασκευάζεται από κινεζική εταιρεία, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal την Κυριακή.

Η συμφωνία διάρκειας 30 ετών Κίνας - Καμπότζης μπορεί να παραταθεί αυτόματα κάθε 10 χρόνια. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες, αλλά η Κίνα θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό, να αποθηκεύσει όπλα και ναυτικά σκάφη στη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση θα επεκτείνει τις κινεζικές δυνατότητες για την προστασία των συμφερόντων του Πεκίνου στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και θα ενισχύσει την παρουσία του Πεκίνου κοντά στα Στενά της Μαλάκκα.

Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Καμποτζιανοί αξιωματούχοι αντικρούουν τις φήμες, λέγοντας ότι δεν έχει υπογραφεί τέτοια συμφωνία.

Η Νότια Σινική Θάλασσα τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί πεδίο έντονων ανταγωνισμών, με την Κίνα να βρίσκεται μπλεγμένη σε συνοριακές διαμάχες με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Tags:
Νότια Σινική Θάλασσα, ναυτική βάση, Πεκίνο, Καμπότζη, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK