09:30 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

Έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσχεση του βρετανικού τάνκερ στο Ιράν συγκαλεί η Τερέζα Μέι

© AP Photo / Vahid Salemi
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε η Τερέζα Μέι, με αφορμή την κατάσχεση του βρετανικού τάνκερ στα στενά του Ορμούζ.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας για να συζητήσει την κατάσχεση από το Ιράν του πετρελαιοφόρου με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε το AFP επικαλούμενο το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Εκτός από τη λήψη των τελευταίων ενημερώσεων από υπουργούς και αξιωματούχους, στη ... συνάντηση θα συζητηθεί η διατήρηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε εκπρόσωπος της Downing Street την Κυριακή, ανέφερε το AFP.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, μπορεί να ανακοινώσει σύντομα κυρώσεις για το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της Τεχεράνης, ως απάντηση στην κατάσχεση του πετρελαιοφόρου Stena Impero.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι είχε συνεδρίαση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο προκειμένου να συζητηθεί η προστασία των πλοίων που διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ.

Άντρες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν το πετρελαιοφόρο Stena Impero την Παρασκευή, επικαλούμενοι παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας. Στην συνέχεια, οδήγησαν το πλοίο σε ιρανικό λιμάνι.

Σύμφωνα με αναφορές, το σύνολο του πληρώματος του πλοίου – συνολικά 23 ναυτικοί, εκ των οποίων 18 Ινδοί, τρεις Ρώσοι, ένας Λετονός και ένας Φιλιππινέζος - παραμένει στο τάνκερ.

Εκπρόσωπος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Fars, ανέφερε το Σάββατο ότι το πλοίο με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου παραβίασε τους ναυτιλιακούς κανόνες, απενεργοποιώντας το σύστημα παρακολούθησης και αγνοώντας τη λωρίδα πλοήγησης για πλοία που εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες. το δεξαμενόπλοιο φέρεται να συνοδευόταν από βρετανικό πολεμικό πλοίο, το οποίο απέτυχε να παρέμβει.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε την κατάσταση «απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» από τις ενέργειες του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ.

Tags:
τάνκερ, πετρελαιοφόρο, Τεχεράνη, Ιράν, Τερέζα Μέι, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK