10:03 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στη Βενεζουέλα, αλλά μπορεί να επιστρέψουν»

© AP Photo / Rodrigo Abd
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (289)
0 0 0
Βρείτε μας

Για ενδεχόμενη επιστροφή των Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμώνων που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην Βενεζουέλα, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Βενεζουέλα, αλλά μπορούν να επιστρέψουν εκεί αν χρειαστεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βενεζουέλα.

«Εξαρτάται από το αν υπάρχει ανάγκη για αυτά τα καθήκοντα που έχουν επιτελέσει πρόσφατα οι ομάδες που εργάστηκαν εδώ [στη Βενεζουέλα]. Αν η κατάσταση απαιτεί τις πρόσθετες προσπάθειές τους ή αν τα πράγματα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αυτό θα γίνει», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καράκας.

Ο κ. Ριάμπκοφ θα παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 22 Ιουλίου. Αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και την αντιπρόεδρό Ντέλσι Ροντρίγκεζ.

Η Βενεζουέλα διέρχεται από μία οξύτατη πολιτική κρίση το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουάιδο, ηγέτη της αντιπολίτευσης, να αυτοανακηρυχθεί σε προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Από την άλλη, ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο έσπευσε να κατηγορήσει τον Γκουάιδο ότι ενεργεί ως μαριονέτα της Ουάσινγκτον και πως συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την ενορχήστρωση ενός πραξικοπήματος, με απώτερο στόχο τον αμερικανικό έλεγχο των εθνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας.

Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (289)
Tags:
Χουάν Γκουάιδο, Νικολάς Μαδούρο, στρατιωτικοί, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ΗΠΑ, Ρωσία, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK